Zdařilá romská integrace na Toužimsku

Cheb - Romové z Dobré Vody na Toužimsku odpracovali zdarma čtyři tisíce hodin při zvelebování vesnice. Dělali přitom společně s domkáři a chalupáři. Všechno organizovalo občanské sdružení s názvem Český západ. To v místní sociálně vyloučené komunitě působí a pomáhá už osm let. Za tu dobu se v ní zvedla například zaměstnanost z nuly na sedmdesát procent a vymizelo záškoláctví. Romové si s přispěním Českého západu svépomocí opravili paneláky, ve kterých bydlí.

První zastavení u společného díla obyvatel Dobré Vody je u obecní studny s rumpálem. Její obnovení navrhnul a dotáhnul do konce Ralf Ducamp. Je to německý kriminální rada na penzi, který žije dnes nastálo ve vesnici. Studna má být podle jeho představ místem, kde se budou scházet lidé. „Já doufám, že to přispěje k lepším vztahům mezi lidmi. Měl bych radost, aby se těch prací i potkávání účastnilo ještě víc místních,“ přeje si obyvatel Dobré Vody Ralf Ducamp.  

Dalšími úspěšnými akcemi jsou třeba oprava obecního altánu, vyčištěná lesní studánka anebo přímo prostranství před panelovými domy, kde bydlí Romové. Předtím, než se začalo dělat, organizoval Český západ několik plánovacích setkání pro všechny obyvatele vesnice. „Myslíme si, že toto je to pravé propojování,“ soudí Jana Kosová z občanského sdružení Český západ. „Akce proběhla v pohodě, žádné spory nenastaly,“ dodává obyvatel komunity Antonín Olah. „Dříve jsme se ve vesnici vyhýbali, dnes se již zdravíme,“ upozorňuje chalupář Roman Pokorný.   

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Sdružení Český západ už má vymyšlenou práci na příští rok. Lidé tady mají společně dokončit naučnou ptačí stezku a postavit nové dětské hřiště.