Veselý Kopec - Ve skanzenu Vysočina na Veselém Kopci u Hlinska měli dnes bramborovou sobotu. Návštěvníkům tu představili tradice lidového pěstování brambor spojené s gastronomií, ale i nové odrůdy brambor pěstované v současnosti.
Veselý Kopec provoněly pochoutky z brambor
Ve skanzenu na Veselém Kopci připomínají bramborové tradice právě v době sklizně této typické plodiny vrchoviny. Ilona Vojancová ze skanzenu připomíná: „Od konce 18. století se brambory staly nedílnou součástí lidového jídelníčku.“
Ve skanzenu proto sbírají historické recepty, jak brambory připravit či co z nich uvařit nebo upéci. V chalupách tak bylo dnes i navařeno. Návštěvníci mohli ochutnat například krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky, lepenici a další pochoutky.
Děti i jejich rodiče si mohli v dílně vyzkoušet, jak se v minulosti vyráběli z brambor hračky. Nechyběl ani ohníček a pečené brambory.
O bramborové sobotě se návštěvníci skanzenu také od šlechtitelů dověděli, na co se různé odrůdy hodí nejlépe a jak brambory správně uskladnit. Letošní úroda brambor je podle pěstitelů nadprůměrná. Jenže hlízy jsou příliš velké a mohly by se tak rychleji kazit.
Jak se říká bramborám na Vysočině?
Erteple, kobzole, ale také zemčata nebo koroptve motykou střílené