Toulcův dvůr v Hostivaři představí vánoční dílny i živý betlém

Praha - Nasát vesnickou atmosféru Vánoc můžou i pražské děti a nemusí ani odjíždět za město. Toulcův dvůr v Hostivaři pořádá během adventu akci Vánoce na statku - se starými vánočními zvyky a výrobou tradičních ozdob. Velkou atrakcí je také živý betlém.

Toulcův dvůr v Hostivaři sice leží v blízkosti rušné radiály a je obklopený paneláky, uvnitř teď ale panuje idyla staročeských Vánoc, a tu si rodiče s dětmi nemůžou nechat ujít. „Občas přijíždějí lidé až ze Středočeského kraje - například z Kolína nebo z Čáslavi,“ tvrdí pořadatelka tvůrčích dílen Toulcova dvora Marie Moravcová.

Na statku se každý den konají různé akce, v pondělí to byly tvůrčí dílny, na kterých si děti pod vedením zručných řemeslníků mohly vyrobit svíčky, přání, ozdobit perníčky nebo vytvořit ozdoby, třeba z korálků, tedy takové, jaké visely na vánočních stromcích našich babiček.

Vánocemi žije celý statek, v bývalém špejcharu jsou vystavené staré formičky a kuchyňské pomůcky. Ve stájích zase nechybějí betlémy z šustí, keramiky a perníku.

„Každý rok se musí vyrobit nový. Do druhého roku totiž betlém nevydrží. A pokud ano, tak ta poleva na něm zežloutne a už tak nevoní,“ přibližuje Moravcová.

Největší atrakcí na statku ovšem zůstává živý betlém, tedy jesličky s živými zvířaty. Prohlédnout si jej mohly děti, které přišly na výtvarné dílny. Betlém bude v Toulcově dvoře po předchozím objednání k vidění ještě v pátek dopoledne.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)