Spalování ostravských kalů na Litoměřicku začíná

Čížkovice (Litoměřicko) – První automobily s nákladem ropných kalů vytěžených z ostravských lagun přijely do areálu cementárny Lafarge v Čížkovicích na Litoměřicku. Jejich spalování, které má zbavit stát ekologického odpadu a majiteli cementárny ušetřit za palivo, začne v průběhu týdne. Konkrétní termín však podle mluvčí cementárny Miluše Hucanové zatím nelze uvést. Spalování v minulosti kritizovali občané okolních měst a obcí, stejně jako ekologičtí aktivisté. Zástupci čížkovické cementárny však poukazují na příznivé výsledky podzimního zkušebního spalování.

Cementárna Lafarge plánuje, že během šesti let spálí 110 tisíc tun hmoty vytěžené zpod ostravské chemičky Ostramo. Zahájit spalování plánuje v průběhu týdne, až dojde palivo využívané dosud. „Konkrétní hodinu, kdy spalování začne, uvést nejde, bude to podle potřeb technologie. Lze však říci, že budeme palivo Geobal 4 přidávat do palivového mixu v poměru 15 procent,“ uvedla mluvčí Hucanová. „Spalování probíhá za teploty od 2 500 do 1 100 stupňů, aby byl proces úspěšný, nesmí teplota v peci klesnout pod 850 stupňů,“ popsal průběh zpracování Jan Votava, průmyslový ředitel technického centra cementárny Lafarge.

Jan Votava, cementárna Lafarge: „Spoluspalováním ostravských kalů rozhodně nedojde ke zvýšení emisní zátěže.“

Během spalování ropných kalů bude firma měřit emise. Tvrdí, že nedojde k žádnému výraznému znečištění ovzduší oproti dosavadnímu stavu. „Veškeré emisní limity plníme, a to s velice dostatečnou rezervou,“ prohlásil Votava. Zástupci cementárny jsou přesvědčeni, že likvidací ekologické zátěže přírodě spíš prospívají, než škodí. Do vzduchu nevypouštějí víc škodlivin, než jim nařizují limity. Spalování ještě tento týden zkontrolují zástupci kraje i inspekce životního prostředí.

Kvůli spalování kalů podali aktivisté z nedalekých Litoměřic několik žalob namířených proti krajskému úřadu i ministerstvu životního prostředí. Radikálnější část odpůrců podle některých informací uvažuje o zablokování hlavního přístupového mostu do cementárny, která se zatím snaží veřejnost přesvědčit, že životnímu prostředí nijak zvlášť neškodí. Několikrát během roku bude možné ji navštívit. Dny otevřených dveří jsou naplánovány od poloviny března do poloviny dubna, kdy bude možné navštívit každý čtvrtek provoz cementárny. První termín je 15. března. V dalších měsících se cementárna veřejnosti otevře ještě desetkrát. 

Zkouška proběhla, v závěrech se obě strany liší

Ve snaze přesvědčit veřejnost o bezpečnosti spalování ostravského odpadu provedla Lafarge už na podzim zkušební spalování jeho menšího množství. Výsledky však každá strana interpretovala jinak. Akreditovaná firma při měření zjistila, že spalování povolené limity neporušuje. Odpůrci spalování ale poukazovali, že zdravotní limity uměle navýšila výjimka od krajského úřadu, i tak se jim však výsledky měření přiblížily až ze 70 procent. Tiskové oddělení Ústeckého kraje už dříve vzkázalo, že úřad nemá žádný zákonný důvod k přehodnocení výjimky pro cementárnu.

Ostravské kaly byly na podzim převezeny vlakem na skládku u Litvínova. Odsud je budou denně kamiony vozit do čížkovické cementárny. V peci v průběhu let skončí 110 tisíc tun. Zbývajících 70 tisíc tun ropných kalů, které v ostravských lagunách zůstávají, už určitě do Čížkovic nepoputují, co s nimi ale v touhle chvíli bude, nikdo neví. Moravsko-slezský kraj chce, aby odpad zmizel co nejdřív.

Kaly pocházejí z takzvaných ostravských lagun, kde se ukládaly po celé 20. století zbytky z rafinerské výroby. V předchozích letech je zlikvidovalo sdružení Čistá Ostrava, které za to od státu dostalo asi 2,5 miliardy korun. To, že se spalují v Čížkovicích, vysvětlují zainteresovaní lidé tím, že cementárna je pro podobné účely nejvhodnější zařízení v zemi. Výhodné je to i pro firmu, která tak ušetří ročně několik milionů korun za uhlí.