Po vzoru Vídně. V Brně spolu budou bydlet studenti a mladí z dětských domovů

Pod společnou brněnskou střechou by se měli příští rok sejít vysokoškolští studenti a lidé, kteří právě opustili dětské domovy. Počítá s tím projekt Symbios, který – po inspiraci ve Vídni – iniciovala katedra environmentálních studií z Masarykovy univerzity. Komunitní bydlení má mladým lidem bez rodiny pomoct s úspěšným startem jejich nezávislého života.

Základem projektu Symbios mají být mezilidské vztahy. Pro lidi, kteří opouštějí domovy, je nejtěžší právě přechod do samostatného bydlení, protože se ocitají bez elementárního zázemí, a mají tak problémy s hospodařením, finanční gramotností, plněním závazků jako placení nájmu. Vysokoškoláci naopak oporu mají – mohli by se o ni se svými novými spolubydlícími podělit. 

„Opora už nebude institucionální, jak byli zvyklí. Bude tam fungovat vztah mezi nimi a studenty. Ti by se mohli stát jejich přirozenou oporou a díky nim nebudou ztracení ve světě, ve kterém se špatně orientují,“ vysvětlil zakladatel projektu Bohuslav Binka.

Symbios našel inspiraci ve Vídni

V České republice projekt tohoto druhu dosud není; brněnští organizátoři se inspirovali ve Vídni, v jejímž centru z inciativy tamních studentů už šest let funguje komunitní dům Vinzirast. Kromě patnácti dvoupokojových bytů nabízí i velkou společenskou místnost, kde se mohou všichni scházet, a také restauraci a dvě dílny. Zde mají lidé bez domova možnost získat první pracovní zkušenost dříve, než se osamostatní.

  • Symbios mladým lidem bez domova nenabídne jen bydlení ale také workshopy a odborné kurzy, ve kterých získají potřebné znalosti především pro každodenní život. Naučí se v nich ale také, jak se ucházet o zaměstnání nebo studium na vysoké škole.

Autoři tuzemského projektu s myšlenkou podpůrného bydlení oslovili městskou část Brno-střed. Ta jim chce poskytnout dům v Křenové ulici, záměr ještě musí schválit rada. Dům pak čeká rozsáhlá rekonstrukce. Vzniknout by měly nejdříve čtyři pilotní byty, a pokud bude koncept úspěšný, tak celkem až patnáct sdílených bytů, restaurace a hostelové bydlení. Peníze chtějí autoři Symbiosu získat především z programů Evropské unie.

Zakladatel projektu Bohuslav Binka vysvětluje, jak bude Symbios fungovat (zdroj: ČT24)

Za bydlení budou platit všichni

První nájemníci z řad studentů a mladých lidí odcházejících z dětských domovů by se mohli stěhovat do nového domu zhruba v polovině roku 2017, studenti za zdejší bydlení zaplatí podobnou částku jako na kolejích. „Nechceme, aby do projektu šli jenom kvůli tomu, že by jim z toho plynula určitá peněžní výhoda. Měli by do něj jít s tím, že se chtějí zapojit,“ dodává Bohuslav Binka.

Nájem budou platit lidé bez domova a možnost výdělku jim stejně jako ve vídeňském případě nabídne samotný objekt – pracovat mohou v restauraci nebo v dílnách, externí zaměstnání budou pomáhat hledat i organizátoři.