Parkovací dům u sídla Libereckého kraje bude hotový až počátkem příštího roku

Se zpožděním bude hotový nový parkovací dům v Liberci. Vzniká vedle krajského úřadu, stavba začala loni v říjnu s tím, že hotový bude do roka. Nakonec se ale otevře zřejmě až počátkem příštího roku. Stavba se kraji také prodražila, bude stát 234 milionů korun, původně kraj počítal s náklady nižšími o desítky milionů. V parkovacím domě bude místo pro 244 aut, většina pro potřeby úřadu. Veřejnost bude moci zaparkovat na stovce parkovacích míst.

Když Liberecký kraj začínal hledat zhotovitele parkovacího domu před krajským úřadem, odhadovali projektanti, že bude stát 178 milionů korun. Pak se ale začal prodražovat, v prvním kole výběrového řízení byla nejnižší nabídnutá cena 196 milionů korun a nakonec dosáhla 234 milionů.

Podle náměstka hejtmana Zdeňka Miklíka (Piráti) je za růstem ceny konstrukce z oceli a betonu, na niž bylo obtížné najít dodavatele. „Soutěž jsme museli opakovat, protože jsme padli zrovna do období, kdy se ceny stavebních materiálů a hlavně oceli výrazně zvedly, takže nám tehdy nikdo nebyl schopen podepsat smlouvu, nebyli schopni nabídkovou cenu dodržet,“ uvedl.

Na stavbu parkovacího domu by měla navázat druhá etapa úprav okolí krajského úřadu označované jako Náplavka. Projekt počítá s otevřeným přístupem k Lužické Nise, která kolem krajského sídla protéká. „To je asi největší přidaná hodnota, ale mimo to tam bude park, dětské hřiště, vodní prvek, stánek s občerstvením, takže doufám, že to tady ožije. Doufám, že ta druhá etapa bude stavebně méně náročná,“ řekl spoluautor projektu David Pavlišta ze studia re: architekti.

Parkovací dům staví sdružení firem Metrostav DIZ a OHLA ŽS, dodavatele navazující Náplavky teď kraj hledá. Práce na ní podle odhadů dosáhnou 132 milionů korun, měly by začít ještě letos.

Kraj zatím podle náměstka Miklíka neví, jak vysoké parkovné bude v novém parkovacím domě vybírat. „Parkování ještě řešíme, cena by měla být srovnatelná s cenami v okolí, my to tomu uzpůsobíme. Pro zaměstnance bude cena příznivější, ale nebudou to mít zadarmo,“ uvedl. Liberec přitom v úterý oznámil, že zdraží parkovné na městských parkovištích, a to zhruba dvojnásobně. V centru města budou řidiči od příštího roku platit 80 korun za hodinu místo nynějších 40.

Parkovací dům převezme po jeho dokončení do správy Krajská správa silnic Libereckého kraje. Šestipodlažní budova má dva vjezdy a výjezdy, jeden zdola od obchodního centra Forum, druhý z Náchodské ulice ve čtvrtém nadzemním podlaží. K dispozici bude několik nabíjecích stanic pro elektromobily.