Pardubice půjčují strážníky obcím, které nemají peníze na vlastní

Pardubice - Menší města a obce v Pardubickém kraji nemají peníze na vlastní strážníky. Půjčují si je proto od krajského města. Pardubičtí strážníci už delší dobu vypomáhají například v Holicích. Tamní radnice přiznává, že je služby vyjdou mnohem levněji než zřízení vlastní městské policie. Stejnou cestou se chtějí vydat i další obce.

Měření rychlosti, kontroly špatného parkování i běžné hlídky na ulicích. S těmito požadavky se Holice obrátily na pardubické strážníky. Vlastní policejní služebnu si tu nemůžou dovolit. „Zatím všechny naše propočty ukazují, že by to bylo řádově a mnoho více, než co nás tato služba stojí v současné době,” vysvětlil starosta Holic Pavel Hladík. Za dvanáctihodinovou službu strážníka Holice podle starosty platí zhruba pět tisíc korun. Ve městě hlídky vypomáhají několikrát v měsíci. „Snažíme se vycházet vstříc všem okolním městům a obcím, které nás o to požádají,” řekl vedoucí kanceláře primátora pardubického magistrátu Michal Zítko.

„Pro městskou policii to je samozřejmě zátěž navíc, ale v žádném případě to nikdy nevykonáváme tak, aby to bylo na úkor města Pardubice, protože to by nám občané a zastupitelé neodpustili,” uvedl ředitel Městské policie v Pardubicích Petr Kvaš.

Možná už brzy budou strážníci dojíždět i do Heřmanova Městce na Chrudimsku. Nejen rostoucí doprava, ale i pouliční kriminalita přiměla zdejší radnici hledat řešení. Podle starosty Aleše Jiroutka by zastupitelstvo města mělo mimo jiné 12. března rozhodnout o tom, zda uzavře veřejnoprávní smlouvu s městskou policií Pardubice.

Ředitel pardubické městské policie nevyloučil, že pokud bude o jejich služby i nadále v okolních městech a obcích zájem, vyčlení strážníky výhradně pro tyto rajóny.