Novým rektorem Mendelovy univerzity bude Vojtěch Adam

Akademický senát zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro tvůrčí činnost Vojtěcha Adama. Od února 2022 v čele univerzity nahradí ekonomku Danuši Nerudovou, která znovu nekandidovala. O funkci se ucházeli čtyři adepti, kromě Adama ještě další prorektor Martin Klimánek, Otakar Holuša z fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií a ředitel odboru informačních technologií Stratos Zerdaloglu.

Prorektor Vojtěch Adam uspěl hned v prvním kole volby, získal 22 hlasů. Zbytek z přítomných 31 členů akademického senátu podpořil Klimánka. Ve svém vystoupení před akademickou obcí Adam zmínil několik celosvětových trendů ve vědě, jako je například editování genomu organismů nebo posilování role regionů.

„Vše zastřešující klimatická změna a starost o půdu a krajinu je dnes neodmyslitelnou součástí plánů udržitelného rozvoje řady regionů i států po celém světě. A právě univerzitní prostředí, dynamické a progresivní, na tyto výzvy umí reagovat a připravovat již dnes odborníky schopné pracovat s nejmodernějšími technologiemi,“ uvedl Adam. Zároveň zdůraznil, že chce jako nový rektor podpořit vědu a výzkum s celospolečenským dopadem, stejně jako spolupráci mezi obory. Mendelova univerzita podle něj díky šíři svých činností může hrát v měnícím se světě významnou roli.

Narodil se 2. května 1982 v Brně. Titul magistr získal v oboru Analytická chemie, pro postgraduální studium si vybral obor Molekulární a buněčná biologie, vše na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. V roce 2015 byl jmenován profesorem v oboru Chemie. V současné době kromě funkce prorektora vede Ústav chemie a biochemie, na kterém pracuje od roku 2009. Během vědecké práce na Ústavu chemie a biochemie získal několik ocenění. Například v roce 2008 získal Cenu Ligy proti rakovině Praha za publikace v oblasti klinické onkologie.

zdroj: MENDELU 

Vojtěch Adam
Zdroj: ČT24/Václav Šálek/Devětatřicetiletý Adam je brněnský rodák. Absolvoval analytickou chemii na Masarykově univerzitě

 Ve vědecko-výzkumné činnosti se nový rektor zaměřuje na aplikaci moderních bioanalytických metod a pokročilých materiálů pro biochemické a biologické účely. Je držitelem grantu Evropské výzkumné agentury, díky kterému pracuje na popisu biochemických a molekulárně biologických vztahů a korelací mezi ionty kovů a proteiny při vývoji nádoru. Výzkum by měl pomoci najít způsob, jak potlačit růst nádoru a zvýšit účinnost léčby.

Nerudová: Na mě čekají nové výzvy

Současná rektorka Danuše Nerudová byla také mezi navrženými kandidáty. Už v předstihu však avizovala, že kandidaturu na další funkční období nepřijme. „To, co jsem si předsevzala, se podařilo splnit, a nyní je tedy čas předat péči o univerzitu dál. Na mě čekají nové výzvy,“ uvedla nedávno Nerudová. Už několik měsíců zvažuje Nerudová kandidaturu na prezidentku.

Danuše Nerudová
Zdroj: Igor Zehl/ČTK