Lihovar v Trmicích stále nevoní

Trmice (Ústecko) - Obyvatele Trmic na Ústecku znovu obtěžuje zápach ze zdejšího lihovaru, již téměř tisíc lidí kvůli tomu podepsalo petici. Podnik má už jen několik týdnů na to, aby zápach z provozu odstranil. V dubnu mu totiž končí zkušební provoz a úřady chtějí být   nekompromisní. Další prodloužení zkušebního provozu lihovaru s největší pravděpodobností nepovolí. Lihovar se brání: zápach ze dne na den zmizet nemůže. Firma už investovala desítky miliónů do nových přístrojů, které by měly pomoct.

Intenzivní vůni pečeného chleba vystřídal zápach podobný zkaženému pivu. Když loni v létě najížděl trmický lihovar na druhý zkušební provoz, nechal za 50 miliónů korun nainstalovat technologie, které měly zápach odstranit. To se ale zatím nepovedlo, naopak - místní obyvatelé si znovu stěžují: „Člověk nemůže větrat, všude je toho plno a je to cítit.“ Starostka Trmic Jana Oubrechtová (nez.) doplnila: „Zaznamenali jsme informace také o tom, že klesá cena nemovitostí.“

Lihovar se brání: zápach ze dne na den zmizet nemůže. Firma už investovala další desítky miliónů do nových přístrojů, které by nejpozději do dubna, kdy končí zkušební provoz, měly pomoct. „Instalace ještě není dokončena, instalovaná opatření ještě nejsou provozně stabilní a nefungují tak, jak by fungovat měla,“ uvedl vedoucí technického provozu Průmyslového lihovaru Trmice Jiří Jandásek. Ředitelka ČIŽP Ústí nad Labem Jana Moravcová poznamenala: „Zatím se snažíme chápat, že zhoršená situace může být způsobena instalací nových zařízení a jejich uváděním do provozu.“

Inspekce navíc plánuje měření zápachu i škodlivin v ovzduší, lihovar je nyní pod drobnohledem úřadů. Pokud zápach neodstraní, není vůbec jasné, jestli získá povolení k dalšímu zkušebnímu provozu. „Budeme velice opatrně zvažovat nový zkušební provoz, budeme uvažovat i o tom, zda souhlasit s novým zkušebním provozem,“ pokračuje starostka Oubrechtová.

Ústecký kraj je vůči lihovaru ještě radikálnější, náměstek hejtmanky Arno Fišera jeho zástupcům vzkazuje: pokud zápach neodstraníte, můžete na další zkušební provoz zapomenout.