Handicapované modelky předváděly modely z chráněných dílen

České Budějovice – Výjimečnou přehlídku mohli vidět návštěvníci českobudějovické Galerie Měsíc ve dne. Handicapované modelky zde předvedly modely a módní doplňky, které vyráběli postižení v jihočeských chráněných dílnách. Podle organizátorů vzbudila netradiční akce mimořádný zájem.

Zázemí přehlídky vypadá stejně jako u profesionálních akcí. Modelky obklopily vizážistky a asistentky, na stolech leží hromady oblečení, mezi kterými ale kličkují vozíčkáři. „Ten model se zeleným šátečkem byl moc krásný,“ uvedla sedmnáctiletá modelka Kristýna Novotná, pro kterou byla přehlídka premiérou.

Osmičlennou skupinu tvořili většinou mentálně postižení klienti z místních center Arpida a Domino. Na mole vystoupili i dva mladíci. „Jsou to mladí lidé a mají k tomu hezký vztah,“ myslí si organizátorka přehlídky Eliška Štěpánová. Podle asistentů se na přehlídku speciálně nepřipravovali. „Je to pro ně přirozené,“ potvrdila pracovnice dětského centra Arpida Pavla Lukešová.

Oblečení a doplňky z jihočeských chráněných dílen si mohli zájemci koupit po skončení přehlídky. Několikatisícový výtěžek poputuje k výrobcům. Módní přehlídka měla mimořádný úspěch. Na jarní měsíce se už podle organizátorů chystá další.