Firmu Královéhradecká labská, která buduje cyklostezky, kraj odstřihl od peněz

Problémy s královéhradeckými cyklostezkami (zdroj: ČT24)

Pokutu 7,5 milionu korun žádá krajský úřad v Hradci Králové po obecně prospěšné společnosti Královéhradecká labská za chyby v hospodaření. Sám kraj přitom firmu spolu s několika městy založil, aby rozvíjela cyklostezky v regionu.

Společnost svůj úkol splnila a požadovanou cyklostezku mezi krajským městem a zámkem Kuks otevřela. Předseda správní rady a zároveň starosta Smiřic Luboš Tuzar trasu pro cyklisty připravil podle svých slov bez nároku na odměnu. Pak ale začal své společnosti posílat faktury. Během tří let dohromady za bezmála dva miliony korun.

Radní Královéhradeckého kraje Pavel Hečko z ČSSD to považuje za očividný střet zájmů. „Předseda fakturuje své společnosti. Práce, které byly fakturovány ze strany pana předsedy, nebyly fakticky doloženy,“ dodává.

S tím ale starosta Smiřic Tuzar nesouhlasí. „Práci jsme odvedli. Takhle rozsáhlá agenda na pěti stech kilometrech dálkových tras, to by už jen blázen dělal zadarmo,“ zdůvodňuje.

Společnost Královéhradecká labská, kde Tuzar působil ve správní radě, založil kraj spolu s Jaroměří, Hradcem Králové a Smiřicemi, aby rozvíjela cyklostezky. Nyní po ní požaduje 7,5 milionu korun jako pokutu za chyby v hospodaření.

„Zaplatit to nemáme z čeho, protože jsme pracovali jenom z dotací. Tato společnost má ve vlastnictví celou cyklostezku Hradec Králové – Kuks, pozemky pod ní. Zřejmě asi vyhlásíme bankrot a půjdeme do likvidace a cyklostezka bude dražena,“ nastiňuje možný scénář Tuzar.

Šestnáct stran za 4,5 milionu

Kraj firmě posílal kolem půldruhého milionu korun ročně. Není ale spokojený s tím, jaké studie a projekty za vynaložené peníze dostal. Hečko argumentuje například studií, která má pouhých šestnáct stránek, ovšem stála 4,5 milionu korun.

Dění v Královéhradecké labské vyšetřuje policie, trestní oznámení podal krajský úřad. „V jiných krajích to, co my jsme dělali ve dvou, dělá třeba osm až deset úředníků. Dnes z nás dělají zloděje, podvodníky a tuneláře a to jednoznačně odmítáme,“ brání se Tuzar.

Zastupitelé kraje nyní společnosti vypověděli smlouvu a přestali ji dotovat. Žádné další studie a projekty cyklostezek už od ní nechtějí.