Celiakům nebo diabetikům uvaří jen třetina školních jídelen. Pomoci má nová metodika

Události v regionech: Dietní stravování ve školních jídelnách (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá dětí, které ve školních jídelnách vyžadují speciálně upravené jídlo. I kvůli tomu jídelny v únoru obdržely od ministerstva zdravotnictví metodiku pro poskytování stravy, která je vhodná například pro diabetiky nebo celiaky. Alternativa k běžným obědům ale stále zůstává spíše výjimkou. Například v Pardubicích takto vaří jen na jedné základní škole a v jedné školce.

Dnešní možnosti už kuchařům umožňují připravit bez lepku například nudlovou polévku nebo hovězí guláš. „Ve velké vaně připravíme základ na guláš, pak část odebereme a zahustíme rýžovou moukou,“ popsala kuchařka v mateřské škole v Pardubicích Václava Nováková. Umí připravit i jídla bez laktózy. Přiznává však, že to není vždy jednoduché.

Podle dat z ministerstva zdravotnictví umožňuje v Česku dietní stravování zhruba 28 procent jídelen. Některé dietní jídlo přímo vaří, jiné zase umožňují ohřát si jídlo připravené doma.

Například ve stotisícových Pardubicích vaří jídlo určené pro různé diety jen ve dvou jídelnách – nejčastěji pro celiaky. Tímto onemocněním trpí i dcera Renaty Kašparové. „Když čtete složení potravin, tak ten lepek je i tam, kde byste ho nečekali, například v čaji a koření,“ uvedla.

Pomoci má nová metodika přípravy jídel

Celiaků přitom není málo. „Víme, že v České republice je okolo třiceti tisíc diagnostikovaných lidí, ale zároveň se odhaduje, že by jich mohlo být až sto tisíc. Takže nějakých sedmdesát tisíc lidí neví o tom, že má problémy s lepkem,“ řekla Petra Srdínková z Celiaklubu Východní Čechy.

Ministerstvo zdravotnictví chce teď zvýšit počet jídelen, které speciální stravu připravují. Pomoci jim v tom má nová metodika. „Kdyby přišla před dvěma lety, kdy jsme s tím začínali, ušetřila by nám spoustu starostí. Návod, jak to máme udělat a na co si dát pozor, je fantastická věc,“ konstatovala ředitelka Mateřské školy Svítkov Markéta Štěpánková.

Ministerstvo aktuálně pracuje i na změně takzvaného spotřebního koše. Podle nových pravidel by jídelny měly začít vařit za dva roky.