Velká část celiaků nemůže jíst „venku“. Obávají se, že jídlo bude obsahovat lepek, nebo se za svou dietu stydí

Sedmdesát procent celiaků a lidí s alergií na lepek se nestravuje ve školních nebo firemních jídelnách. Jako nejčastější důvod uvádějí obavu z toho, že jídlo bude obsahovat lepek, nebo neochotu personálu poskytnout informace o složení potravin. Ukázal to průzkum neziskového projektu Mňambezlepku.cz. Tři čtvrtiny respondentů by přitom „venku“ jíst chtěly. Prosincového průzkumu se ve spolupráci s Bravo Consulting zúčastnilo přes šestnáct set lidí na bezlepkové dietě žijících v Česku.

Jedním z celiaků je osmadvacetiletý muž z Prahy. Žije aktivně, proto občas do restaurace zajde. „Třeba zeleninového salátu se moc nebojím, u rizota už bych byl obezřetnější. Podle toho, co vím, restaurace často slévají oleje, ve kterých se předtím smažily řízky, bezlepková pizza se dělá v peci, kde se normálně víří mouka s lepkem. Snažím se dávat pozor,“ říká. Právě druhotná kontaminace je nejčastějším důvodem, proč značná část celiaků a lidí s alergií na lepek nejí ve školních, firemních jídelnách a restauracích.

To, že nedokáží přítomnost lepku úplně vyloučit, protože ve stejném prostoru připravují i jídlo, které ho obsahuje, představuje pro celiaky a lidi s alergií největší problém. Většině z nich se po jídle udělá špatně. „Už jsem dvakrát skončila na JIP,“ svěřuje se se svou zkušeností s „bezlepkovým“ jídlem jedna z respondentek.

Přitom tři čtvrtiny těchto lidí by „venku“ jíst chtěly, jak vyplynulo z průzkumu. O stravování mimo domov nemá podle dotazování zájem jen necelých osm procent respondentů.

Snaha domluvit se s restaurací

Skoro polovina z celiaků a lidí s alergií, kteří by v restauracích jedli rádi, se podle průzkumu zkoušela s restaurací domluvit, za jakých podmínek by bylo možné se lepku vyhnout. Třeba aby kuchař nekrájel suroviny na prkénku, na kterém předtím ležel pšeničný chleba. Respondenti se shodovali, že s těmito požadavky neuspěli. Jak říká člen představenstva Hospodářské komory ČR zodpovědný za gastronomii Luboš Kastner, je těžké ve stravovacích provozech dodržet poměrně přísná pravidla pro bezlepkovou stravu. „V kuchyni je to vždy nastavené na masovou produkci, a ne každý je tak uvědomělý, aby čistil prkénka a dával si rukavice. Hlavně v jídelnách, kde jde spíš o cenu, ne o kvalitu. Nedivím se celiakům, že se bojí,“ shrnuje Kastner.

Dalším důvodem, proč se podle průzkumu celiaci gastro provozům raději vyhýbají, je to, že jim venku uvařená bezlepková jídla nechutnají. A v neposlední řadě je to také pocit studu, který zažívají, když musejí obsluze v restauraci nebo jídelně sdělovat svá dietní omezení. Z průzkumu vyplývá, že se v nepříjemné situaci ocitla víc než třetina dotázaných.

„Třeba když prodavačka vůbec netušila, že žitný chléb není bez lepku, a před poměrně dlouhou frontou se ze mě snažila udělat potížistu,“ přiblížil anonymně jeden z respondentů. Děti si podle průzkumu můžou kvůli dietnímu omezení dokonce připadat vyloučené z kolektivu. „Dcerka ve školce jela na týdenní výlet a měla svou stravu. Když přijela domů, říkala, že se jí některé děti smály, že je jiná. Teď má problém kamkoliv jet a stydí se,“ svěřuje se maminka jednoho z nich.

V dotazníku respondenti často zmiňovali, že obsluha restaurace se v alergenech nevyzná nebo nemá o onemocnění dostatek informací. Když pak musí o menu s vyznačenými alergeny žádat, personál podle nich reaguje neochotně a arogantně. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek to dává do spojitosti se situací na trhu, na kterém chybí školený a vzdělaný personál. „Fluktuace zaměstnanců je vysoká, musíme personál nejdřív zaučit, a to nějakou dobu trvá,“ vysvětluje.

S tím souhlasí i Kastner. „Mezi personálem chybí konkurence a zaměstnanci nemají pocit tlaku na lepší výkon,“ říká. „Samozřejmě že by to mělo být náš zákazník, náš pán. Odpovědí na tento problém je profesionalita a komunikace. Když třeba není podnik schopen zajistit, aby nebylo jídlo druhotně kontaminováno, má na to upozornit dopředu a omluvit se,“ dodává Kastner.

V Česku je skoro třicet tisíc celiaků

Celiakie je celoživotní střevní onemocnění. V Česku jí podle informací serveru celiak.cz a Národního registru hrazených zdravotních služeb o vykázaných diagnózách trpělo v roce 2022 přes 26 tisíc lidí, z toho zhruba dvě třetiny tvoří ženy.

Alergie na lepek, na rozdíl od celiakie, může být jen dočasná a v průběhu života pominout. Průzkum také ukázal, že necelá tři procenta lidí, kteří drží bezlepkovou dietu, ji nemají indikovanou lékařem, ale drží ji z vlastního přesvědčení.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Zóna ČT24 přiblížila přestavbu Vojenského opravárenského podniku v Šenově

Vojenský opravárenský podnik v Šenově u Nového Jičína se připravuje na rozsáhlou modernizaci. Důvodem je výroba nových bojových vozidel CV90 pro českou armádu. Úpravy areálu zasáhnou jak testovací polygon, kde budou nově zkoušena všechna vyrobená vozidla, tak hlavní tankovou halu, která se promění v moderní výrobní linku inspirovanou automobilovým průmyslem. Přibude také nový sklad. Celková investice může narůst až na osmdesát milionů korun. Podnik rovněž plánuje přijmout až dvě stě nových pracovníků. První vozidla by měla začít sjíždět z výrobní linky už na jaře příštího roku. Celý projekt má běžet do roku 2030.
před 53 mminutami

„Nenudit se a nevzdávat to.“ Pacienty s ALS připomíná světový den

Na 21. červen nepřipadá jen nejdelší den v roce, ale také světový den věnovaný pacientům s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). „Plavání je pro boj s nemocí absolutně nejlepší, protože se protáhnou všechny svaly,“ komentoval pacient Stanislav Řehoř během osvětové akce plavání ve Vltavě, které se každoročně účastní i lidé s touto vážnou chorobou. Nemoc se vyznačuje ochabováním svalstva, což lze podle Řehoře pohybem zpomalit. Dle svých slov proto dbá především na to, aby se nenudil a nic nevzdával.
před 1 hhodinou

Místům zatíženým kamiony má ulehčit Inspekce silniční dopravy

Obce zahlcené kamiony vítají vznik Inspekce silniční dopravy. Od prázdnin vyrazí na silnice dvaadvacet hlídek, a to už bez asistence policie. Zaměří se na přetížené kamiony nebo jejich technický stav. Například středočeskou Dobříší jich denně projede až tři sta, většinou se jedná o zahraniční přepravu.
před 2 hhodinami

Mladí praktici žádají víc podpory od státu

Ministerstvo zdravotnictví vybralo 140 ordinací, které vzdělají mladé praktické lékaře a stát je finančně podpoří. Vzhledem k velkému zájmu doktoři žádají, aby stát dotoval víc míst. Podle šéfa resortu Vlastimila Válka (TOP 09) by se na programu měly vyššími příspěvky podílet i kraje a pojišťovny.
před 2 hhodinami

Bahna předvedla vojenskou techniku i ukázky akce

Tisíce lidí se v sobotu vydaly na 35. ročník Dne pozemního vojska Bahna. V bývalém vojenském újezdu Brdy u Strašic na Rokycansku je čekaly ukázky techniky i simulované akce.
14:49Aktualizovánopřed 6 hhodinami

Poletí druhý repatriační let Čechů z Izraele, evakuováni byli i z Íránu

V sobotu poletí druhý repatriační let českých občanů z Izraele, který je od minulého pátku v konfliktu s Íránem. Uvedla to ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Stroj Airbus má kapacitu okolo osmdesáti lidí, bude zřejmě naplněn. V Praze už jsou Češi evakuovaní z ambasády v hlavním íránském městě Teheránu.
09:59Aktualizovánopřed 7 hhodinami

O vyslovení nedůvěry vládě či roli Senátu hovořili hosté Politického spektra

O hlasování o vyslovení nedůvěry vládě nebo o významu parlamentní horní komory pro Česko debatovali hosté Politického spektra s moderátorkou Štěpánkou Martanovou. Diskuse se zúčastnili předseda Sdružení pro republiku – Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska Pavel Mužný a Renata Vikartová za Demokratickou stranu zelených – ZA PRÁVA ZVÍŘAT. Třetí oslovená strana, a to Spojení demokraté – Sdružení nezávislých, svého zástupce do diskuse neposlala.
před 7 hhodinami

Jak vznikají a vycházejí předvolební průzkumy, zjišťoval pořad De facto

Česko za přibližně tři měsíce čekají volby. Agentury zveřejňují předvolební průzkumy i volební modely. S každým hlasováním se mění grafika, ovšem postupy, jak průzkumy vznikají, už tolik ne. Redakce ČT porovnala data z průzkumů, které agentury zpracovaly přibližně tři až čtyři měsíce před volbami, s reálnými volebními výsledky. A to z minulých tří sněmovních voleb.
před 9 hhodinami
Načítání...