Česko se připravuje na intenzivní srážky

Události: Česko se připravuje na vydatné deště (zdroj: ČT24)

Do Česka dorazil vytrvalý déšť, hrozí rozsáhlé povodně. Hladiny řek pomalu stoupají, rozhodující bude ale vývoj z pátku na sobotu a během víkendu, kdy bude půda už nasycená. Aktuálně se odhadují největší srážky v oblasti Jeseníků. Během následujících dnů mohou na některých místech Česka spadnout stovky milimetrů srážek. Ruší se mnohé společenské akce. Ústřední povodňová komise doporučila organizátorům, aby zvážili zrušení kulturních akcí od pátečních 12 hodin. Doporučuje také občanům, aby od páteční 18. hodiny nevstupovali do parků či lesů, protože hrozí pád stromů.

On-line přenos

Extrémní deště 2024

  • 14:06

    Pražské Museum Kampa kvůli hrozbě velké vody schovalo plastiky žlutých tučňáků ze svého mola na Vltavě. Také zrušilo vystoupení na letní scéně. S nedělním recitálem o Martě Kubišové zatím počítá. Kvůli hrozbě povodní ještě vyskládává pytle s pískem na kritických místech.

  • 13:59

    Někteří prodejci balených vod a dalších nápojů jsou připraveni poskytnout zásoby vody do oblastí zasažených extrémními srážkami a povodněmi. Také Charita ČR na svém webu uvedla, že vyhodnocuje povodňová rizika a je připravena poskytnout finanční i materiálovou pomoc.

  • 13:43

    Nynější silné a vytrvalé deště jsou pro září velmi netypické. Podle Václava Ráry z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR je ale složité tvrdit, že jsou projevem klimatické změny. V září se obyčejně teploty v noci a ráno dostávají plošně pod deset stupňů Celsia a atmosféra tak už nedokáže zadržet velké množství vodní páry.

Meteorologové rozšířili výstrahu na extrémní srážky a záplavy o další oblasti Vysočiny či jižní část Šumavy. Intenzivní déšť se dostane od pátku víc na západ země do Ústeckého a Plzeňského kraje. Na možné extrémní povodně se připravují hasiči, vodohospodáři, města a kraje po celé republice. „Nejzasaženější oblastí budou Jeseníky a návětrné strany hor počínaje Lužickými horami až na východ po Beskydy,“ informoval také ředitel ČHMÚ Mark Rieder.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) po jednání Ústřední povodňové komise uvedl, že předpověď se nemění, ačkoliv srážková činnost se nyní přesouvá na Moravu. „Platí, že intenzita srážek může být velká,“ podotkl s tím, že komise sleduje situaci na vodních dílech.

Brífink Ústřední povodňové komise (zdroj: ČT24)

„Doporučujeme organizátorům, aby zvážili zrušení kulturních akcí od pátečních 12 hodin. Doporučuje také občanům, aby od páteční 18. hodiny nevstupovali do parků či lesů, protože hrozí pád stromů,“ podotkl po jednání komise také Hladík. Členové povodňové komise prověřili i zásoby Státních hmotných rezerv pro krizové situace. „Ne, že by byly zatím potřebné, ale je potřeba se připravit na nejhorší,“ dodal Hladík. S mimořádnými výdaji na přírodní katastrofy podle něj počítá i státní rozpočet.

Jsme lépe připraveni, ujišťují ministři

V Událostech, komentářích ministr Hladík uvedl, že situace je opravdu vážná. „Připravili jsme všechny věci, aktuálně monitorujeme, data se aktualizují každých deset minut.“ Podtrhl, že míra, jakou se monitoruje české území, je řádově přesnější, než tomu bylo před deseti dvaceti lety. „Ty výpočtové modely jsou o dva řády přesnější a rychlejší, včetně síly větru, dopadu a tak dále.“

„Opravdu nic nepodceňujeme. Srážky zítra (v pátek), a především v sobotu na některých místech vyvolají povodně. Proto jsme zavčas informovali, zavčas svolali veškeré složky integrovaného záchranného systému, zavčas připravili hasiče, starosty, k tomu, aby pokud dojde k těmto krizovým situacím, mohli jednat rychle a efektivně,“ řekl Hladík.

Události, komentáře: Margita Balaštíková a Petr Hladík v debatě o povodních (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) informoval, že momentálně má Česko 751 milionů kubíků volné kapacity, které mohou zachytit průtoky. „Abychom dokázali eliminovat případné škody na majetku, případně na zdraví,“ podotkl s tím, že byl navýšen například mimořádný odtok Orlíku. „V tuto chvíli z Orlíku odtéká zhruba 220 metrů krychlových za sekundu,“ řekl.

V Povodí Labe je podle něj volný necelý milion metrů krychlových, v Povodí Odry pak 120 milionů metrů krychlových. „V případě Povodí Ohře přesto, že to se zdá být nejméně ohrožené, tak i tam provádíme preventivní opatření na vodních dílech Skalka, Jesenice, Nechranice, Chřipská a Stráž pod Ralskem v rozsahu asi 85 milionů metrů krychlových,“ vyjmenoval dále ministr. V Povodí Moravy podle něj volný prostor činí 155 milionů metrů krychlových. „Částečně jsme schopni zachytit povodňovou vlnu z Vysočiny, která poteče na Brno na vodním díle Vír,“ nastínil Výborný.

Jednotlivá povodí se podle ministra musí řídit manipulačními řády a nad jejich rámec mohou vodu odpouštět po domluvě s krajskými povodňovými komisemi. „Ale vše musí probíhat tak, abychom neohrozili další veřejné zájmy. To znamená, že pokud máme vodní dílo, které je určené k vodárenským účelům, tak nemůžeme odpouštět nad rámec toho, abychom například ohrozili zásobování obyvatel pitnou vodou,“ dodal Výborný.

Události, komentáře: Generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala v debatě o vodohospodářství (zdroj: ČT24)

Předpovědi se od středy změnily k horšímu, řekl v pořadu Události, komentáře generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Zatímco ve středu se tak maximální přítok do Orlické nádrže odhadoval na 600, 750 metrů krychlových za sekundu, tak nyní, ve čtvrtek, se pracuje s hodnotou 1200 metrů krychlových. Proto se postupně zvyšoval i odtok z této nádrže. Dalším, zaktualizovaných předpovědním modelům pak toto Povodí přizpůsobí další odtoky. 

Zprávy ve 12: Česko se připravuje na extrémní srážky (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že se posilují kapacity operačních středisek. „Aktivuje se i síť dobrovolných hasičů, o které jsme schopni se v takových chvílích opřít,“ podotkl vicepremiér s tím, že se na zvýšené nároky služby připravují i policisté. Podotkl, že kromě jednání s hejtmany připravilo ministerstvo i rady starostům, co v dané situaci dělat a na co si dát pozor.

Intersucho: Černozem může pomoci

V přicházejících deštivých dnech by mohla hodně pomoci půda, uvedli tvůrci projektu Intersucho na síti X. Retenční schopnost půdy zadržet vodu záleží podle odborníků hlavně na druhu. „Lehká písčitá zadrží kolem padesáti milimetrů, těžší například černozem až 350 milimetrů. Vliv má sklon svahu, intenzita deště, aktuální nasycení, typ vegetace a podobně,“ uvedli tvůrci projektu.

Velmi vysoká schopnost půdy zadržet vodu je podle map Intersucha na jižní Moravě nebo v Polabí. Vysoká je například na severu Moravy, z části ve Středočeském kraji. Střední a nižší retenční schopnost půdy vykazuje například Vysočina.

Sejde se Ústřední krizový štáb

V pátek se také kvůli intenzivním dešťům preventivně sejde Ústřední krizový štáb, svolal ho premiér Petr Fiala (ODS). Zasedání se uskuteční dopoledne na resortu vnitra v Praze za účasti předsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „Musíme věřit v co nejlepší průběh, ale musíme být připraveni i na nejhorší scénáře,“ uvedl premiér v příspěvku na sociální síti X.

Záchranný útvar hasičů připravuje ve velké části země potřebnou techniku. Vyčlenil například nákladní automobily s hydraulickou rukou vhodné pro evakuaci osob i přepravu materiálu, vyprošťovací automobilové jeřáby a tanky, sací bagr, mobilní čerpací stanice a úpravny vody, elektrocentrály a další potřebné vybavení. Energetici se připravují na možné poruchy a výpadky elektřiny i z důvodu silného větru, zvýšenou pohotovost i posílení směn avizují také operátoři.

„Upozorňujeme a žádáme, aby lidé důkladně zvážili, zda se v takovém počasí vydat do lesa, a zejména do svažitého terénu, kde může dojít během těchto dní k sesuvu půdy. O víkendu se navíc očekává silný vítr, takže se mohou podmáčené stromy snadno vyvrátit,“ uvedl generální ředitel Lesů České republiky Dalibor Šafařík.

Armáda v případě potřeby nasadí vrtulníky

Mluvčí ministerstva obrany Karel Čapek a mluvčí Armády ČR Magdalena Dvořáková informovali, že jsou připraveni pomoci s následky dešťů. „Armáda České republiky může prakticky okamžitě nasadit dva vrtulníky a dva ženijní odřady s vyprošťovací technikou a personálem," uvedli mluvčí. Připravené zapojit se do pomoci jsou podle nich také státní podniky a příspěvkové organizace ministerstva, například svými ubytovacími kapacitami, zajištěním stravování nebo technikou.

Olomoucký kraj k přípravě na extrémní srážky (zdroj: ČT24)

„Děláme všechna opatření, která připraví všechna vodní díla na to, aby měly maximální volný prostor. Upouští se voda z Lipenské přehrady a z Orlíku a vytváří se tak velká retenční zásoba. U vodní nádrže Lipno v současné době prostor až pro 104 milionů krychlových metrů vody, u Orlíku pak 194 milionů krychlových metrů,“ prohlásil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Liberecký kraj k přípravě na extrémní srážky (zdroj: ČT24)

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) uvedl, že kraj schválil mimořádnou manipulaci s vodními nádržemi jak v Povodí Labe, tak v Povodí Ohře. Doporučuje pořadatelům, aby zvážili zrušení akcí. S odpouštěním hladiny v nádržích začalo i Povodí Moravy.

Jihomoravský kraj k přípravě na extrémní srážky (zdroj: ČT24)

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) věří, že situaci kraj zvládne a že dopady nebudou tak dramatické, jak se nyní zdá. „Všechny složky integrovaného záchranného systému jsou připraveny. (...) Hasičský záchranný sbor má připraveno zhruba 390 jednotek, které budou moci zasahovat.“ Ředitel ostravské pobočky ČHMÚ Petr Tušil podotkl, že s největší pravděpodobností dojde v sobotu a neděli v kraji k dosažení třetích stupňů povodňové aktivity. „Pravděpodobně budou v některých úsecích překročeny stoleté průtoky.“

Moravskoslezský kraj k přípravě na extrémní srážky (zdroj: ČT24)

Praha uzavře vrata na Čertovce, připravuje se i zoo

Ve čtvrtek večer se sešla magistrátní povodňová komise, která podle mluvčího Prahy Tadeáše Provazníka potvrdila páteční uzavření vrat na Čertovce. „O dalších opatřeních, jako je uzavření náplavek a například zastavení přívozů a plavby lodí, bude rozhodnuto v pátek. Další jednání komise se uskuteční od 09:30,“ uvedl.

Na případné riziko povodně se připravuje i pražská zoo. K preventivnímu přemísťování zvířat do vyšších částí areálu ale zatím nepřistoupila, neboť stěhování představuje pro zvířata velkou zátěž. Pro případnou evakuaci má však připravený podrobný postup, ujistil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Zahrada je podle něj na případnou povodeň mnohem lépe připravená než v letech 2002 a 2013.

„Máme povodňový plán, který je velmi detailní. Ten určuje, při jakém stavu vody se začíná s evakuací, v jakém pořadí a kam jdou jaká zvířata,“ nastínil Bobek. Dodal, že postup byl letos aktualizovaný.

České Budějovice čekají až stoletou vodu

V Českých Budějovicích by mohly hladiny řek v sobotu vystoupat na úroveň padesátileté až stoleté vody. Úhrn srážek bude vyšší, než ukazoval původní předpoklad hydrometeorologů, vyplývá z aktuální předpovědi, řekl ve čtvrtek večer po jednání krajské povodňové komise hejtman Kuba. České Budějovice zahajují stavbu protipovodňové bariéry.

„V Českých Budějovicích mělo původně protékat Vltavou 350 krychlových metrů za vteřinu. Situace se však za 12 hodin rapidně zhoršila a nyní je odhad na průtok kolem 530 krychlových metrů za vteřinu. Jedná se o aktuální čísla, ale nikdo teď neví, jestli za dalších 12 hodin nebudou ještě vyšší,“ uvedl hejtman. I ostatním městům doporučil zahájit protipovodňová opatření.

Do bezpečí míří i lodě

Do bezpečí přesouvají své lodě také jejich majitelé. Míst, která jsou proti hrozbě velké vody chráněná, ale není dostatek. Někteří proto svá plavidla raději vytahují na břeh. Nejistou situaci s hladinami řek policie vyřešila tak, že malá plavidla zůstanou v pohotovosti, velká půjdou z vody. „Ředitelství vodních cest uzavírá veřejná přístaviště z důvodu povodňových stavů. Takže velká služební plavidla uklízíme,“ podotýká vedoucí poříčního oddělení policie Dušan Güttner.

Takový postup doporučují i úřady. „Chtěl bych apelovat na majitele plavidel nebo provozovatele plavidel, kteří ještě neuklidili svoje lodě do chráněných přístavišť, aby tak okamžitě učinili,“ podotýká šéf Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů. Některé lodě ale z vody vytáhnout nelze, a to především ty větší – pro ty jsou určené ochranné přístavy, které jsou na zvýšení hladiny uzpůsobené. Lodím tak poskytují bezpečné kotviště téměř bez ohledu na povodňový stav. Kapacita takových přístavišť je ale omezená.

Majitelé přesouvají své lodě do bezpečí (zdroj: ČT24)

Organizátoři ruší akce

V Brně-Medlánkách se kvůli hrozbě povodní neuskuteční třeba plánovaná oslava sto let fungování tamního letiště, neuskuteční se ani víkendový festival ČEZ Fest nebo běžecké závody seriálu RunTour.

Organizátoři v Praze zrušili mimo jiné farmářské trhy na Rašínově nábřeží i gastrofestival na protějším Hořejším nábřeží. Prázdné bude o víkendu také výstaviště v Holešovicích. Uskutečnit se tu měl jeden z největších open-air designérských veletrhů Dyzajn market. „Dyzajn market Babí léto jsme přesunuli na termín 28. a 29. září. (...) Naštěstí většina designérů v tuto chvíli nám potvrzuje, že se nového termínu zúčastní,“ dodává členka organizačního týmu Anna Knitlová.

Konat se nebude ani tradiční Znojemské historické vinobraní. „Velká rizika by byla na těch scénách, která rostou v historickém centru. Dalším rizikem jsou nůžkové stany, které by se působením větru a dalších vlivů mohly zřítit,“ podotkl ředitel Znojemské besedy Karel Semotam.

Na příští rok se přesouvá festival Táborské setkání. „Čekali jsme s naším rozhodnutím do poslední chvíle. Nechtěli jsme se ukvapit. Festival Táborská setkání se připravuje řadu měsíců, je finančně náročný. Chtěli jsme, aby náš výsledný verdikt byl uvážlivý. Rozhodnutí jsme konzultovali s radními města a krizovým štábem. Teď víme, že festival by nebyl přívětivý a možná ani bezpečný, návštěvníci by si ho v zimě, dešti a větru neužili,“ řekl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Ruší se také dvacátý ročník tradičních královéhradeckých Dožínek, jak ČT potvrdili organizátoři akce. Každoročně ji navštíví dvacet až čtyřicet tisíc lidí, o organizaci se stará více než 200 osob. „Předpověď se stále nelepší, naopak. V Šimkových sadech, kde je riziko podmáčení podloží a v souvislosti s tím i nebezpečí pádu stromů, způsobení škod na majetku a zdraví zúčastněných, nepovažujeme konání akce za rozumné ani bezpečné,“ sdělila projektová manažerka Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje Klára Týfová.

Akce zrušená takto na poslední chvíli vyjde podle ní skoro stejně draze, jako kdyby se uskutečnila. „Finanční ztráty jsou v tuto chvíli velké, dodavatelé technického vybavení již započali práce na realizaci Dožínek, zálohy jsou zaplacené a reklamní materiály zhotoveny,“ doplnila Týfová s tím, že odložení akce je kvůli její velikosti nemožné.

Déšť a jeho možné následky ovlivní o víkendu i sportovce. Nepoběží se závod kolem Brněnské přehrady, rozhodovat se nebude ani o českém basebalovém šampionovi. A některé regionální fotbalové svazy už odložily víkendové zápasy.

Půjčovny hlásí zvýšený zájem o čerpadla

Půjčovny na Olomoucku, v Moravskoslezském kraji i na Brněnsku hlásí také zvýšený zájem o vodní čerpadla. Shání je jak konkrétní lidé, tak firmy. „Předzásobují se a dělají rezervace. Lidé mají tendenci to řešit z minuty na minutu, zatímco firmy se předzásobují a dělají spoustu rezervací,“ říká Pavel Skulina, obchodní zástupce půjčovny HR Systém.

Podobnou zkušenost mají i půjčovny a prodejny na Olomoucku. „Zájem se určitě zvýšil, ale na mizině ještě nejsme,“ říká dispečerka Kateřina Štefková ze společnosti MANEK stavební stroje.