Protizvukem je i ticho. Milan Grygar vystavuje současnou tvorbu

Pražská Galerie Zdeněk Sklenář představuje současnou tvorbu Milana Grygara. Jednadevadesátiletý výtvarník pokračuje v cyklu Antifony, v němž se snaží obrazy zachytit zvuk. Proslavil se i svými akustickými počiny a hmatovými kresbami.

Antifony neboli protizvuky zobrazuje Milan Grygar geometrickými tvary nebo pestrými barvami. V šedesátých letech ho například inspiroval ptačí zpěv a dětský křik, v současnosti mu nejvíce dává ticho. 

V tvorbě využívá netradiční nástroje, v minulosti kreslil pomocí dřívka, plechovky nebo hračky na klíček. „Cokoliv, co maluje, tak používám. Ruku, štětec, hadr, špachtli, cokoliv,“ potvrzuje Grygar.  

Cyklus Antifony začal tvořit už v polovině devadesátých let a stále v něm pokračuje. V galerii jsou k vidění i obrazy, které dokončil před pár týdny. „Je to jakési vyvrcholení jeho desetiletí trvajícího výzkumu zvuku v ploše,“ upozornil galerista Zdeněk Sklenář.

Milan Grygar vystavuje v Galerii Zdeněk Sklenář (zdroj: ČT24)

Více než třicet vystavených akrylových pláten, grafických listů i kreseb vytvořil Milan Grygar v posledních třech letech. I ve svých jednadevadesáti tráví v ateliéru každý den. Jeho dílo, vyznačující se často kombinací výtvarného umění a zvuku, je zastoupeno ve sbírkách galerií v Německu, Francii, Polsku nebo Japonsku.

Do Sklenářovy galerie je možné si přijít Grygarovu tvorbu prohlédnout do 28. července. Jeho dvě exteriérové plastiky jsou také momentálně k vidění v zahradě rezidence českého velvyslanectví v Londýně, kam byly na dva roky zapůjčeny spolu s plastikami Karla Malicha.