Jan Nálevka je formát, plní normu v brněnské Fait Gallery

Jan Nálevka plní normu ve Fait Gallery (zdroj: ČT24)

Na papíry formátu A4 lze narazit všude. Používá se v kancelářích, píšou se na něj diplomky i jídelní lístky. Dodržování jeho rozměru zajišťuje mezinárodní norma. S nejobvyklejším formátem papíru si vystačí i výtvarník Jan Nálevka - a geometrickými díly, v nichž ho používá, také do jisté míry plní normu. Několik tisíc „áčtyřek“ nyní vystavuje v brněnské Fait Gallery.

„Standardní formát A4 používám jako zástupný element společenských pravidel, kterým se podřizujeme,“ vysvětluje Jan Nálevka. Na první pohled při vstupu do galerie vidí návštěvník stěnu bílých dlaždiček, z bližšího pohledu se mu ale odkryje série čtverečkovaných papírů za sklem.

Všechny linky kreslil výtvarník ručně jako zamyšlení nad hodnotou lidské práce ve společnosti. „Jde o referenci ke světu norem,“ podotýká kurátor výstavy Jiří Ptáček, „ať už je to norma formátu A4, která se používá globálně, nebo způsob linkování a čtverečkování. Množství kreseb určuje další norma – počet papírů v jednom balíku.“

Výstavu ve Fait Gallery nazval Jan Nálevka A teď konečně obraťme list. Vnímat ji lze i jako jakýsi veřejný audit práce, kterou výtvarník vytvořil v uplynulém desetiletí. Jestli a jak dobře splnil všechny normy, mohou návštěvníci posuzovat do 4. srpna.