Divadlo Letí bilancuje budoucí vzpomínky instagramové generace

Divadlo Letí bilancuje život instagramové generace (zdroj: ČT24)

„A se mnou zmizel svět“ zní v překladu název hry německo-švýcarské autorky Sibylle Bergové. Ironicky v ní nahlíží život instagramové generace. V české premiéře inscenaci nastudovalo pražské Divadlo Letí, které tuzemské diváky seznamuje se současnou dramatikou.

Sibylle Bergová předběhla čas a pohrává si s myšlenkou, jak asi bude vypadat životní bilance generace, která žije svůj život na sociálních sítích – a jestli půjde o bolestné ohlédnutí. „Proces, aby to dopadlo dobře, musí jít někdy přes bolest, kterou je důležité akceptovat a patří do jakékoli změny,“ domnívá se Petra Nesvačilová. V roli hlavní hrdinky se střídá s dalšími dvěma herečkami.

Natálie Drabiščáková ztvárnila hrdinku v čase přes smrtí, kdy by se jí před očima měly promítnout všechny vzpomínky. Ví, že souboj s časem prohrála, a sarkasticky svůj život komentuje. Její mladší já v podání Petry Nesvačilové ovšem ještě přesvědčuje samo sebe, že všechno ztracené není. A nejmladší, kterou hraje Lucie Čižinská, nerozumí ani jedné z nich.

Není na co vzpomínat

Závěrečné hodnocení životních dekád se selfíčky a lajky vyznívá bolestně trapně. „Osobní štěstí odkládala na později a pak není mnoho šťastných chvil, na které lze vzpomínat,“ prozradil dramaturg David Košťák.

Varovný text o pocitu promarněného života měl premiéru předloni v Berlíně. Příběh volně navazuje na text hry A pak přišla Mirna, ve které Sibylle Bergová zkoumá, co se stane, když se z dvacetiletých rebelek stanou třicátnice. Divadlo Letí ji uvedlo před pěti lety.