Českých doteků hudby se dotkla tvorba skladatele Jiřího Matyse

Koncertní pocta skladateli Jiřímu Matysovi (zdroj: ČT24)

Velkým komorním koncertem pokračoval v Praze mezinárodní festival České doteky hudby. Úterní program byl věnován památce skladatele Jiřího Matyse. Jeho smyčcový kvartet přijel zahrát mimo jiné klavírista Boris Kraljević.

„Jiří Matys je vynikající moravský, brněnský skladatel, náš festival se rozhodl věnovat tento koncert jeho památce, protože v říjnu loňského roku nás opustil,“ uvedl k dramaturgii večera ředitel festivalu Miroslav Matějka. 

Matys v řadě svých kompozic navazoval na Leoše Janáčka nebo Bohuslava Martinů. V jeho díle převažují komorní skladby, festival uvedl jeho Smyčcový kvartet v lehkém stylu. Během večera zazněla ale i tvorba Franze Schuberta, Michaila Ivanoviče Glinky a Bély Bartóka, od něhož zazněl Kvintet C dur pro klavír, housle, violu, violoncello a kontrabas. 

„Jsem rád, že si zrovna tyto skladby můžeme zahrát. Běžně se hrává Dvořákův klavírní kvintet a podobně, ale Bartók není až tak častý a klavírní sextet od Glinky jsem vůbec neznal, ale určitě stojí za to,“ shrnul program houslista Jan Maceček, člen Sedláčkova kvarteta.

Na koncertě se k němu připojili kontrabasista Jiří Hudec a černohorský klavírista Boris Kraljević. V Praze už dříve vystupoval, festivalu se ale účastnil poprvé. Na vystoupení přiletěl ze Singapuru, kde v současné době vyučuje.

Doteky pokračují

Festivalový program pokračuje koncerty Evy Urbanové a Ivy Bittové, zakončí ho 6. ledna Milostné operní gala. České doteky hudby jsou nejrozsáhlejší zimní pražskou přehlídkou zaměřenou na klasickou hudbu.

Přehlídku každoročně navštíví přes sedm tisíc lidí. Dramaturgem letošního ročníku byl profesor Václav Riedlbauch, který v listopadu zemřel. I jeho památce festival věnoval jeden večer.