Absolutní vítěz. Nejlepší román za posledních 50 let je podle ankety Anglický pacient

Absolutním vítězem za 50 let udílení mezinárodní Man Bookerovy literární ceny se stal román Anglický pacient spisovatele Michaela Ondaatjeho, příběh lásky a zrady zasazený do posledních dnů druhé světové války. V neděli večer to oznámili organizátoři soutěže. Anketa se konala u příležitosti padesátého výročí prestižní ceny.

Anglický pacient zvítězil v on-line hlasování nad dalšími čtyřmi romány, přičemž každý z nich reprezentuje jedno z pěti desetiletí. Kniha Ve svobodném státě V. S. Naipaula zastupuje 70. léta, Měsíční tygr Penelopy Livelyové 80. léta a současné století reprezentují sága Wolf Hall od Hilary Mantelové a Lincoln in the Bardo od George Saunderse.

Ondaatjeho kniha získala Man Bookerovu cenu v roce 1992. K popularitě příběhu pomohla devítioscarová filmová adaptace z roku 1996, kde hlavní role ztvárnili Ralph Fiennes a Juliette Binocheová.

Spisovatel prohlásil, že ani na vteřinu nevěří, že jeho kniha byla nejlepší, a vzdal hold režisérovi filmu Anthonymu Minghellaovi. „Mám podezření, že má s výsledkem hlasování něco společného,“ řekl Ondaatje.

Podle jedné z porotkyň román Anglický pacient dokázal spojit nejen mimořádný jazyk, přesvědčivé postavy a zápletku s tajemstvím, ale také pochopení války, nacionalismu nebo lidské identity.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, je udělována od roku 1969 britskými novináři, vydavateli, literárními kritiky a jinými osobnostmi. Původně byla určena jen pro autory z Británie, Irska a zemí Britského společenství národů, od roku 2014 ji může získat jakýkoliv román původně napsaný v angličtině.

Prozaik a básník Michael Ondaatje se roku 1943 narodil na Srí Lance do rodiny nizozemsko-tamilsko-sinhálsko-portugalského původu. V roce 1954 se s matkou přestěhoval do Anglie, odkud o osm let později přesídlil do Kanady a stal se tamním občanem.