Zvýšením DPH se nekončí, zdražovat se bude dál

Praha – Koalice projednala a narýsovala další výdaje na příští rok. Kromě už známého zvýšení DPH chce například zdražit dálniční známky nebo živnostníkům ořezat daňové paušály. Rodiny s dětmi podobné záměry těžce nesou. Její členové si musí pečlivě promyslet, na co jim peníze ještě postačí a co už si dovolit nemohou. Každá koruna v rodinném rozpočtu je znát už teď. Za veškerým možným zdražováním ale vládní koalice nestojí. Například ceny potravin se zvedají nejen kvůli daním, ale i kvůli světovým cenám. Navíc má podražit i elektřina nebo plyn.

Do kapsy bude mít hlouběji čím dál víc Čechů, nejen kvůli jídlu. Čtyřčlenná rodina vydá ročně za potraviny víc než sto tisíc korun. Kvůli zvýšenému DPH na čtrnáct procent by si za ně připlatili minimálně čtyři tisíce. Lidé si připlatí dokonce i za léky. Jestliže letos za ně dají třeba dva tisíce, od ledna je můžou stát o 80 korun víc.

HR
Zdroj: ČT24

Zajít si do kina také nebude levná záležitost

Podražit by měla i kultura. Zajít dvakrát ročně ve dvou do kina nebo do divadla vyjde o zhruba 220 korun více než teď. Od ledna se zvedne i cena krabičky cigaret, jen na daních to bude koruna navíc. Klasický kuřák si tak na svůj nešvar musí připravit 270 korun ročně navrch. Roztržka mezi ministerstvem dopravy a financí možná navíc povede i ke zdražení dálničních známek, a to ze současných dvanácti stovek až na patnáct set.

Reportáž Hany Vorlíčkové a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

„Tohle zdražování povede k tomu, že přepadne daleko větší množství lidí přes hranici chudoby. Budou mít sociální problémy, zatíží to systém sociálních dávek,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Běžnou domácnost přijdou načrtnuté změny asi na pět tisíc. Důchodcům a chudším domácnostem s dětmi chce vláda s vyššími účty pomoct. Pokud je v rodině živnostník, půjde ještě o jiná čísla. Stále častěji se totiž mluví o snižování výdajových paušálů.