Škromachovo DPH: S prázdným žaludkem se špatně čte

Praha - Podle ČSSD bude obtížné dosáhnout snížení sazeb DPH poté, co dojde k jejich navýšení. Stínový ministr práce a sociálních věcí a místopředseda strany Zdeněk Škromach v dnešních Otázkách Václava Moravce uvedl, že zpětné snižování v případě vítězství ČSSD v příštích parlamentních volbách bude možné jen u některých položek. Prioritu klade na udržitelné ceny potravin nebo léků. Snížená DPH by podle něj měla smysl také v oblasti stavebnictví.

Podle Škromacha je třeba stanovit si priority. Reagoval tak na návrh předsedy poslanců koaliční TOP 09 Petra Gazdíka, který hodlá prosazovat ještě další výjimku týkající se daně z přidané hodnoty – tou mají být knihy a tištěná média. „Člověku, který trpí hladem, se blbě čte,“ zdůvodnil místopředseda sociálních demokratů.

ČSSD nemá v plánu podpořit návrh ekonomických ministrů, kdy by vyšší sazba DPH byla jedním z nástrojů připravované důchodové reformy. „Tento návrh jako celek nepodpoříme, není řešením této situace podle naší představy. Zatěžuje to skupiny, které jsou dnes nejcitlivější, a to výrazným způsobem,“ vysvětlil Škromach.

„Přestože se jedná o nepopulární opatření, je nutné z hlediska toho, aby důchodová reforma byla realizovatelná,“ obhajoval chystané změny ministr práce a sociálních věcí a místopředseda strany Jaromír Drábek (TOP 09). „Jinak by důchodová reforma nemohla být provedena a museli bychom zvýšit nějakou jinou daň,“ dodal.

Drábek: Sjednocení DPH by neměly provázet výjimky

„Byl bych mnohem raději, kdyby DPH byla jednotná pro všechny komodity,“ uvedl Drábek. Současně připustil, že výjimky dávají prostor k obcházení a může dojít k daňovým únikům: „Nemá to logiku, já jsem to řešení nepodporoval.“ Mezi výjimkami by mnohem raději viděl léky, teplo, stavební práce či knihy. „Prostor pro různé spekulace zde bude a správa daní bude komplikovaná,“ řekl bývalý ministr financí Eduard Janota.

Eduard Janota o plánovaných výjimkách u sjednocené DPH

„Myslím si, že to zkomplikuje výběr daní a že jde o další vodítko pro různé spekulace z pohledu účtování sazeb DPH. Ministerstvu financí a finančním úřadům to přinese jen další problémy… Volil bych raději variantu nižší sazby a bez výjimek.“

K diskuzi o plánovaném sjednocení daně se ještě koalice může podle Drábka vrátit: „Ovšem jedině za předpokladu, že se všechny tři koaliční strany na takovém řešení shodnou. Pro tuto chvíli je jasná dohoda v tom, jakým způsobem se tato opatření udělají. Já jsem ochoten o tom diskutovat, ale bez zpochybnění dohody samotné.“

V rámci příprav důchodové reformy se na sjednocení sazby DPH shodli ekonomičtí ministři. Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se v současné době vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, vodu, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči.

Pokud bude návrh přijat, již v posledním čtvrtletí letošního roku by se jednotná dvacetiprocentní sazba neměla týkat jen vyjmenovaných potravin, mezi které patří mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. U nich by DPH zůstala na deseti procentech.

  • Sociální demokraté autor: Ondřej Němec, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2370/236996.jpg
  • Eduard Janota autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2375/237419.jpg
  • Léky zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235175.jpg