Pokud SYRIZA v Řecku vyhraje, dohoda o finanční pomoci půjde ke dnu

Athény - Řecké levicové hnutí SYRIZA, favorit předčasných voleb, ve svém volebním programu navrhuje zastavení privatizace, snížení DPH a konec škrtů. Program dnes představil předseda koalice Alexis Tsipras, který se rovněž netají tím, že země pod jeho taktovkou přestane plnit dohodu o mezinárodní pomoci. Řekové půjdou k volebním urnám už 17. června. Preference voličů zatím nejsou jasné. SYRIZA je krajně levicová koalice. Vzruch dnes vyvolalo testování měny „drachma (post euro)“ v obchodním terminálu finanční agentury Bloomberg.

Prioritou levicové vlády by podle Tsiprase byla pomoc předluženým domácnostem, a to například zastavením poklesu důchodů a mezd nebo snížením DPH na základní potraviny. Strategické firmy by rovněž měly zůstat ve vlastnictví státu.

„Prvním krokem vlády levice, jakmile parlament složí přísahu, bude zrušení dohody o finanční pomoci (…) Je potřeba dát lidem na srozuměnou, že Řecko jepořád ještě demokracií,“ řekl Tsipras.

Podmínky úvěrové pomoci Řecko stahují do recese

Tato pravidla prý zemi stahují dál do propasti recese a dluhů. Jeho oponenti ale takovou argumentaci kritizují a poukazují na to, že neplnění podmínek EU by znamenalo nevyhnutelný krach státní pokladny a odchod Řecka z eurozóny, který si nyní 80 procent Řeků nepřeje.

Řecko je od květnových voleb v patové situaci. Žádná strana nebyla s to vytvořit koalici s podporou nadpoloviční většiny v parlamentu, a tak zemi vede úřednická vláda k novému hlasování. To bude podle všech dosavadních průzkumů velmi dramatické, největší šance se přitom připisují právě hnutí SYRIZA, které v květnových volbách skončilo druhé, a proevropské Nové demokracii.

Pokud by strana SYRIZA byla po volbách schopna sestavit kabinet, došlo by mimojiné ke zvýšení minimální mzdy, zvýšení podpory v nezaměstnanosti nebo zmrazení klesajících důchodů. Daňová zátěž by se měla přesunout od lidí s nízkými a středními příjmy k vysokopříjmovým skupinám.

Finanční agentura Bloomberg testuje: „řecká drachma (post euro)“

V obchodním terminálu finanční agentury Bloomberg se objevila měna označená jako „řecká drachma (post euro)“ s kódem XGD. Není ale jasné, jak dlouho tam je, kód neukazuje žádný kurz a nejsou za ním ani žádná relevantní data. Upozornil na to server Business Insider. Řádek s kódem staronové řecké měny vzbudil značnou pozornost na sociálních sítích jako je Twitter a další. Podle zástupců agentury jde ale jen o „interní funkci, která byla zařazena pro účely testování“.

Telefonát Pavly Smetanové (zdroj: ČT24)