Pohonné hmoty dál zlevňují, nafta se v průměru dostala pod 40 korun za litr

Události: Pohonné hmoty zlevňují (zdroj: ČT24)

Za uplynulý týden zlevnila motorová nafta v průměru více než o korunu, levnější je i benzin. Litr Naturalu 95 stojí nyní podle dat společnosti CCS v průměru 38,47 koruny, litr nafty 39,86 koruny. Nejdražší zůstává tankování v Praze, kde stojí litr nafty o korunu víc než v celostátním průměru a litr benzinu o 70 haléřů více, mimo Prahu jsou paliva nejdražší v Olomouckém a Středočeském kraji. Nejméně peněz zanechají řidiči na benzinkách v Jihočeském kraji, který jako jediný má průměrnou cenu benzinu pod 38 korunami za litr, a Zlínském kraji.

Ceny pohonných hmot v Česku průběžně klesají, rychle se propadá hlavně cena nafty. Na přelomu listopadu a prosince klesla za týden bezmála o dvě koruny, za další týden se snížila průměrná cena litru nafty o další 1,14 koruny a dostala se pod čtyřicetikorunovou hranici. Prodává se za 39,86 koruny.

Benzin, který se dostal v celostátním průměru pod 40 korun za litr již před týdnem, zlevnil nyní o dalších 87 haléřů na průměrných 38,47 koruny za litr Naturalu 95.

Celorepublikový průměr „kazí“ zejména Praha, ale také Středočeský, Olomoucký kraj a Jihomoravský kraj, kde zůstává cena nafty nad 40 korunami. V Praze je litr tohoto paliva v průměru za 40,87 koruny, ve středních Čechách i v Olomouckém kraji za 40,14 koruny a na jižní Moravě za 40,05 koruny. I benzin je nejdražší v Praze, která je jediným krajem s cenou přes 39 korun za litr (39,17).

V Jihočeském kraji jako jediném je naopak cena benzinu pod 38 korunami, konkrétně na 37,92 koruny za litr v celokrajském průměru, přičemž na Táborsku, které je tradičně nejlevnějším okresem v republice, je to jen 37,14 koruny. Za litr nafty zaplatí motoristé nejméně rovněž v Jihočeském kraji, ale shodný je průměr i ve Zlínském kraji – 39,40 koruny. Jen o haléř více stojí nafta v Ústeckém kraji.

Ceny pohonných hmot klesají od konce října. Ve srovnání s obdobím po začátku ruské války na Ukrajině je nafta o necelých deset korun levnější a benzin asi o devět korun levnější. Ve srovnání se začátkem prázdnin, kdy byla paliva vůbec nejdražší, je cena benzinu o deset korun nižší.

Naopak ve srovnání se začátkem loňského prosince jsou ceny pohonných hmot o něco vyšší. Litr Naturalu 95 stál před rokem o 1,61 koruny méně. Kdo tankuje naftu, nechal na benzinkách za každý litr o čtyři koruny méně.

„Obchodníci se bojí globálního ekonomického zpomalení, takže nám na trzích klesá jednak cena ropy, také nám klesají velkoobchodní ceny paliv. Dlouhodobě už nám pomáhá česká koruna, která na páru s dolarem posílila na nejvyšší úroveň od června. V příštím týdnu očekávám další pokles o přibližně korunu až korunu padesát, nafta by měla nadále klesat o něco rychleji než benzin,“ okomentoval analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.