Vientiane - Laos se chce přiblížit největším pěstitelům kávy na světě. Jeho přírodní podmínky jsou totiž pro pěstování kávy ideální. Tamní obchodníci očekávají až zdvojnásobení příjmu z vývozu, který se nyní pohybuje v řádu jen několika desítek milionů dolarů.
Pěstitelé kávy v Laosu chtějí dobýt svět
Vůně a chuť kávy má v Laosu dlouhou historii už od dob francouzských kolonistů. Místní podnikatelé chtějí v tradici pokračovat a vyvážet ji i do okolního světa. „Chci, aby mě uznávali jako jednoho z nejlepších, společně s pěstiteli z Kolumbie a Mexika,“ vypráví Sinouk, místní pěstitel.
Zájem o laoskou kávu roste i v sousedních asijských zemích, ve kterých dosud konzumace tohoto nápoje pokulhávala. Původně lidé v zemích jako je Čína nebo Thajsko kávu nepili. Situace se ale postupně mění. Stejně jako lidé, kteří mají více peněz a jsou ochotni za ní více utrácet.
- Pytle s kávou zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294032.jpg
- Ilustrační foto zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294033.jpg
- Káva zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294034.jpg
- Výroba kávy zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2941/294035.jpg
Výhodu vidí pěstitelé hlavně v sopečné půdě plné minerálů a rovněž v deštivém počasí. V současné době se v zemi sklidí asi 15 až 20 tun kávy ročně. 80 procent sklizně tvoří druh Robusta. Díky ideální podmínkám by se produkce kávy mohla zvýšit v příštím roce až na dvojnásobek.