Ministerstvo financí chce zavést jednotnou daň z příjmů

Praha - Ministerstvo financí chce zrušit superhrubou mzdu a zavést jednotnou daň ze všech příjmů. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) s tím počítá pracovní návrh daňových změn. Pokud by v této podobě prošel vládou i parlamentem, zdaňovala by se jen mzda hrubá přibližně dvaceti procenty a veškeré příjmy by se přiznávaly na jednom formuláři. Novely by podle listu mohly začít platit nejdřív za dva roky.

Konec superhrubé mzdy či jednotná sazba daně na všechny druhy příjmů. Takové daňové změny chystá ministerstvo financí podle pracovního návrhu, který má MfD k dispozici. Sblížit se mají i základy pro výpočet daní a pro sociální a zdravotní pojištění. Platit se má vše na jednom místě, ne na třech jako dnes. Pokud návrh schválí vláda a parlament, může začít platit od roku 2013.

Návrh daňové reformy počítá se zavedením zaměstnaneckých paušálů a se zrušením některých výjimek – například stravenek a režijních jízdenek. Podle informací MF Dnes by si každý zaměstnanec mohl od základu daně odečíst pět procent z průměrné mzdy jako paušální měsíční výdaj. To nyní představuje 1 200 korun. Při uvažované dvacetiprocentní sazbě by tak ve výsledku zaměstnanec ušetřil 240 korun měsíčně.

Slevy na dani na pracovníka, vyživovanou manželku, děti či pro studenty by měly zůstat. Nově by se měla zavést sleva na „podporu bydlení“ pro všechny, kdo platí za bydlení, a nahradit tak daňové úlevy pro hypotékaře.

Přesné sazby daně, pojistného a výši slev na dani experti ministerstva propočítají až nakonec. Státní rozpočet nesmí přijít zkrátka. Podle jednoho ze zasvěcených úředníků není cílem zákona celkové daně zvýšit, nicméně někteří musí počítat s tím, že zaplatí víc. Především ti, kteří se těšili z výjimek – zaměstnaneckých benefitů nebo hypoték.

Kalousek představí výsledný návrh na konci února

Ministr financí Miroslav Kalousek říká, že navržená podoba zaměstnaneckých daní dozná ještě změn v dalších jednáních. „Definitivní návrh se bude ještě významně lišit,“ upozorňuje. Výsledný návrh daňové reformy chce politickým partnerům představit na konci února.

Přehled o příjmech a výdajích OSVČ
Zdroj: ČT24