Madrid - Španělská světoznámá restaurace El Bulli podávala 30. července svá poslední jídla. Poté začala rekonstrukce podniku, včetně proměny samotných jídel. Majitel tří hvězdiček Michelin a vítěz nejednoho žebříčku o nejlepší kuchyni Ferran Adriá měl přes milion žádostí o rezervaci ročně a jeho ochutnávkové menu začínalo na dvou stech padesáti eurech. Přesto jeho restaurace rok co rok prodělávala. Teď se ujme role profesora na Harvardu a svůj tým bude dva roky připravovat na nový projekt.
Legendární restaurace El Bulli ukončila o víkendu činnost
El Bulli skončila o víkendu, ale milovníci „haute cuisine“ a food kritici truchlili na stránkách světového tisku už týdny. „Už mě unavilo odmítat zájemce. Měníme se a jdeme dál. Chci se zlepšovat, vymýšlet nové věci,“ uklidňuje ale své obdivovatele Adriá, považovaný v oboru za umělce, který slibuje ukázat za dva roky světu opět něco nového.
Jeho restaurace udivovala novátorským zpracováním pokrmů, za použití tekutého dusíku, centrifug či přidáváním látek rozkládajících strukturu suroviny. „Ochutnávkové“ menu až o padesáti chodech bývalo složené z miniporcí (parmezán ve tvaru špaget, mrkev v podobě pěny či jablečný kaviár) a stálo 250 eur. Podle Adrii se podnik nezavírá proto, že by měl nouzi o zákazníky, o rezervaci se jich ročně hlásily až dva miliony, ani kvůli půlmilionové ztrátě, kterou majiteli způsoboval každý rok. Adriá dotoval restauraci ze zisků své značky prodávané jinde.
Adriá je označován za Dalího kuchyně
Chudý nezůstane ani po zavření El Bulli. V Barceloně otevřel nový tapas bar, v červnu se upsal potravinářské firmě PepsiCo, pro kterou bude vymýšlet nové postupy a chuti, a na Harvardské univerzitě povede kurz s názvem „Jak se stát kreativním tvůrcem“. „Nechci nechat na holičkách svůj tým ani španělskou kuchyni. Naší výzvou zůstává tvořivost,“ řekl ale už dříve listu El País muž, kterého časopis Gourmet označil za „Salvadora Dalího kuchyně“.
Avantgardní podnik změní na neziskovou nadaci, která bude hledat nové talenty a postupy. V prostorách restaurace za dva roky otevře „think tank gastronomické kreativity“. Každý rok nabídne kolem dvaceti stipendií.