Koruna byla vůči euru na nejslabší úrovni od konce intervencí

Česká měna ve středu klesla na novou nejslabší hodnotu od ukončení intervencí České národní banky. Vůči euru se jednu chvíli obchodovala podle serveru Patria Online i za 26,89, před devátou hodinou večerní byla kolem úrovně 26,88. Od 15:30, kdy posílila pod 26,80, už jenom oslabovala. K dolaru koruna stagnovala na 25,04 Kč/USD.

„Ani dnes tu nebyly důležité domácí zprávy. Koruna se mohla (k oslabení) inspirovat v regionu, kde se nedařilo především (polskému) zlotému,“ komentoval středeční vývoj analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Intervencemi centrální banka udržovala korunu u hranice 27 Kč/EUR. Po jejich skončení 6. dubna byla česká měna zatím nejsilnější v pondělí 10. dubna, kdy po zveřejnění dat o inflaci zpevnila až k 26,50 Kč/EUR.

Analytici očekávají, že kurz koruny by mohlo rozkolísat víkendové první kolo francouzských prezidentských voleb. Vítězství nacionalistické kandidátky Marine Le Penové či postup radikálně levicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona do druhého kola by pravděpodobně přinesly další oslabení české měny, podotkl David Kocourek z investičního bankovnictví Komerční banky.

Úspěch více středových kandidátů Emmanuela Macrona či Françoise Fillona bude podle Kocourka znamenat úlevu pro finanční trhy, což by mohlo naopak vést k posílení koruny. Do nákupů koruny se ve středu nikdo moc nehnal také kvůli ohlášeným předčasným parlamentním volbám ve Velké Británii, doplnil Jiří Cihlář z Next Finance.