Ottawa – Kávová sedlina má možná slibnou budoucnost. Jeden kanadský farmář jí totiž jako výživu pro půdu využívá místo chemických hnojiv. Šetří tak nejen peníze, ale i přírodu. Za dva roky se mu totiž podařilo snížit spotřebu umělých hnojiv o čtvrtinu. O sedlinu z kávy přitom nemá nouzi. Dodávky mu zajišťuje kavárenský řetězec.
Kávová sedlina budoucností ekologického zemědělství?
Každé nákladní auto, které přijíždí na pole, veze tisíc kompostovaných porcí kávy. Půda je tu chudá na živiny, a právě káva je proto ideální. Výživné látky se z ní uvolňují pomalu. „Cena hnojiv je úzce spojená s cenou ropy. A také proto budou hnojiva ještě zdražovat. Jestli můžeme využít zdroje, kterými normálně plýtváme, získáme dlouhodobě náskok,“ vysvětluje svůj postoj kanadský farmář.
Využívání kávy pro farmáře znamená výrazné úspory. Sedlinu z kávy pro něj schraňují pracovníci kavárenského řetězce Tim Hortons do připravených kontejnerů. Pole přitom zásobují různými druhy.
Provozovatel kavárny Tim Hortons:
„Cena třídění a převozu je podobná, jako kdybychom kávu vozili na skládku. Tady má přitom mnohem lepší využití.“
Káva přitom farmářovi nedojde. V Kanadě ji denně pije více než polovina dospělých. Po vodě je tak vůbec nejoblíbenějším nápojem. Nevadí jim ani to, že její cena neustále roste. Oproti loňskému červenci už se zdražila v celosvětovém průměru o třetinu. Množství vyprodukované kávy se přitom letos dostalo na rekordní hodnoty - přes 133 milionů 60kilových pytlů.