Fed uklidňuje trhy: Nákup dluhopisů hned tak neskončí

Washington - Podpůrná měnová politika ve Spojených státech jen tak neskončí - alespoň ne do té doby, než se tamní ekonomice podaří pevně postavit na nohy. S tímto vzkazem se obracejí představitelé americké centrální banky (Fed) na finanční trhy. Prezident Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley a člen výkonného vedení Fedu Jerome Powell tvrdí, že trhy reagovaly na slova šéfa Fedu Bena Bernankeho přehnaně. Právě Bernanke minulý týden ohlásil budoucí omezování masivních nákupů dluhopisů.

Americká centrální banka v současné době nakupuje dluhopisy za 85 miliard dolarů (1,7 bilionu korun) měsíčně. Bernanke minulou středu po zasedání měnového výboru banky prohásil, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už v letošním roce tyto nákupy omezovat a do poloviny příštího roku je zcela zastaví. Tím by se omezil přísun levných peněz na světové trhy.

To vyvolalo prudký pokles cen akcií, zlata, ropy a dalších komodit, protože příliv levných peněz od Fedu do bank a na trhy letos hnal ceny akcií vzhůru. Konkrétně cena zlata se ve světě propadla pod 1 300 dolarů za troyskou unci a sestoupila na minimum za téměř tři roky.   

Šéf Fedu Bernanke:

„Pokud příchozí data naznačují, že ekonomika je schopná udržet rozumné tempo, zmírníme tlak na plynový pedál a budeme postupně snižovat nákupy. Každý krok je ale potřeba zvážit - třeba přibrždění zvýšením krátkodobých sazeb je ještě daleko.“

Dudley ale na brífinku vysvětlil, že Fed začne snižovat nákupy obligací nikoli podle kalendáře, ale až podle vyhlídek vývoje ekonomického růstu a trhu práce. „Pokud by situace na trhu práce a dynamika ekonomického růstu nebyla tak příznivá, očekávám, že zvýšené nákupy aktiv budou trvat déle,“ sdělil.   

Podle Powella investoři z Bernankeho slov nesprávně vyvodili, že Fed začne omezovat nákupy velmi brzy. „Zdá se mi, že signál změny měnové politiky, který předseda (Bernanke) na své tiskové konferenci vyslal, byl velmi malý,“ řekl Powell na konferenci organizace Bipartisan Policy Center. „Chci zdůraznit význam (ekonomických) dat nad datem,“ dodal. 

  • Tento týden se už obavy z brzkého ústupu od měnové stimulace na trzích zmírňují. Americké akcie dnes rostou třetí den.
Dolar
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures