Alergeny v restauracích zůstávají problém, lidé se ale údajně neptají

Kontroly ve stravovacích provozovnách zaměřené na označování alergenů odhalily vážné mezery. Ve více než třetině případů nebyly alergeny označeny buď vůbec, nebo byly informace nedostatečné. Povinnost přitom platí už od loňského prosince. I kvůli nedůslednosti restaurací si tak například lidé s bezlepkovou dietou raději stále připravují jídlo sami. Šéf asociace hotelů a restaurací Václav Stárek ale upozorňuje, že zákazníci neprojevují o informace zájem, případně se diví, proč do jídla alergeny dávají.

V průběhu letních měsíců uspořádala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolní akce specificky zaměřené na dodržování nového nařízení. Ve 37 procentech případů restaurace či jídelny nové normě nevyhověly. „K nejzávažnějším zjištěním patřilo, že pokrmy obsahují alergeny, které nebyly v provozovně deklarovány. Spotřebitel se s přítomností alergenu nemohl seznámit v jídelním lístku nebo informaci nemohl získat od personálu,“ zmínil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s tím, že se problém týkal každého pátého odebraného vzorku.

Není ořech jako ořech

Nejčastěji zjistila kontrola přítomnost alergenu celeru, o němž podnik neinformoval, a to ve dvaačtyřiceti procentech prohřešků. Často ale laboratorní zkoušky odhalily i hořčici, vejce, mléčné bílkoviny nebo arašídy. „Jedná se o závažný prohřešek, protože osobě s alergií může konzumace takového pokrmu způsobit závažné zdravotní komplikace,“ upozornil Kopřiva.

Mnohdy také nebyla specifikována informace, o jaký druh obiloviny nebo ořechu jde. „Pro alergika je velký rozdíl, jestli se jedná o arašídy, nebo o vlašský či jiný ořech,“ dodal mluvčí. Pro kontrolu je pak podružné, jestli byl alergen v jídle úmyslně, nebo nedopatřením.

Přítomnost neuvedených alergenů při kontrolách
Zdroj: ČT24

V laboratořích se simuluje alergická reakce

Povinnost nařídila restauracím, hospodám a jídelnám Evropská unie. Maximální možná výše pokuty dosahuje deseti milionů korun. Na přítomnost alergenů testuje inspekce jídlo v laboratořích. Ve vzorcích se nesmí objevit nic, co restaurace zákazníkům nenahlásila. Před testem se vzorek pokrmu nejprve rozemele. Zkouška pak v zásadě simuluje, co by přítomnost některého alergenu v jídle způsobila alergikovi.

Mezi alergiky přetrvává obava, že ani směrnicí nařízené označování alergenů nepřináší úplnou jistotu. Řada lidí trpící vážnou intolerancí vůči nějaké složce potravin si tak raději nadále vaří sama. Jen k tomuto způsobu mohou mít absolutní důvěru například celiaci, kteří se musí vyvarovat lepku.

Poskytování informací o alergenech
Zdroj: ČT24

Lidé se údajně po složení kvůli alergenům neptají

Podle asociace hotelů a restaurací ale nebylo zavedení směrnice potřeba s odvoláním na zákon na ochranu spotřebitele. „Nemáme informaci, že by došlo k nějakému problému právě na základě toho, že by byl zákazník špatně informován o obsahu alergenů před tím, než začala nová směrnice platit,“ řekl prezident asociace Václav Stárek. V současné době tak podle něj vznikají z jídelních lístků nomenklaturní číselníky.

Navíc podle Stárka se o podrobnosti k obsahu alergenů lidé nezajímají. „Spotřebitelé podle našich informací o to zájem nemají. Naopak vzniká spíš situace chaotická. Máme informace od výrobců, kteří dodávají do restaurací, kde se jich zákazníci ptají, proč do jídla dávají alergeny. Přitom si neuvědomují, že alergen je někdy zdravá potravina, pouze na ni někteří mohou mít intoleranci nebo alergickou reakci,“ uvedl Stárek.

Pro členy asociace každopádně přichystali kompletní metodiku, jak směrnici použít. Už při její přípravě ale upozorňovali, že zavedení opatření nebude jednoduchá věc. Nezpochybňuje však výsledky kontrol a neomlouvá pochybení podniků.

11 minut
Ekonomika ČT: Část restaurací a jídelen neoznačuje alergeny správně
Zdroj: ČT24

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Klasickým restauracím přebírají zákazníky fastfoody. A přibývá jich

Restauracím rychlého občerstvení se v tuzemsku daří a podle provozovatelů pokladních systémů přebírají část zákazníků tradičním podnikům. Zavedené řetězce rozšiřují síť svých poboček a přicházejí i nové značky, které jsou zaměřené i na zdravější stravování. Provozovatelé i analytici očekávají další růst fastfoodového sektoru. Lidé podle nich stále častěji vyhledávají rychlost, jednoduchost a moderní prostředí.
před 7 hhodinami

EK by mohla brzy představit zmírnění zákazu spalovacích motorů, píše Reuters

Evropská komise by mohla 16. prosince zveřejnit balíček opatření na podporu automobilového průmyslu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Jeho součástí by měla být i mírnější verze plánovaného zákazu spalovacích motorů od roku 2035.
před 11 hhodinami

Lyžování v Itálii se tuto zimu kvůli olympiádě citelně prodraží

V tuzemsku roste zájem o lyžování v Alpách. Letos se tam chystá o desetinu Čechů víc než loni, vyplývá z dat cestovních kanceláří a rezervačních platforem. Tuto sezonu si ale lyžaři budou muset připlatit. V době zimní olympiády, která v Itálii začíná 6. února, se v tamních střediscích zvýší ceny až na pětinásobky. Kvůli tomu se zvedá zájem i o menší lyžařské areály – a to i v sousedním Rakousku nebo ve Francii.
před 14 hhodinami

Čeští vědci by si měli více věřit, zaznělo v Událostech, komentářích z ekonomiky

České start-upy i zavedené společnosti vyvíjejí špičkové technologie, se kterými jsou úspěšné v tuzemsku i na mezinárodním poli. Stát se je snaží motivovat přímo prostřednictvím různých dotací, ale i nepřímo skrze daňové odpočty na výzkum a vývoj. Navzdory tomu se česká ekonomika v takzvaném indexu inovativnosti spíše propadá. O příčinách poklesu a možnostech zlepšení v Událostech, komentářích z ekonomiky debatovali výzkumnice z Technické univerzity Liberec Markéta Hujerová, výkonná ředitelka Czechitas Senta Čermáková a hlavní ekonom ČSOB Jan Bureš. Debatou provázely Vanda Kofroňová a Tereza Gleichová.
před 14 hhodinami

Šest zemí včetně Česka vyzývá EU k zachování hybridních aut po roce 2035

Představitelé Itálie, České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska vyzývají Evropskou unii, aby od roku 2035 nezakazovala hybridní automobily. Požadují rovněž zařazení biopaliv mezi paliva s nulovými emisemi. Informovala o tom v pátek agentura ANSA s odvoláním na dopis, který podle ní podepsal mimo jiné český premiér v demisi Petr Fiala (ODS).
5. 12. 2025

ČSÚ: Maloobchodní tržby v Česku v říjnu meziročně stouply o 2,8 procenta

Maloobchodní tržby v Česku v říjnu opět meziročně vzrostly, bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel se zvýšily o 2,8 procenta. V září to bylo po revizi rovněž o 2,8 procenta. Meziměsíčně tržby v říjnu stouply o 0,4 procenta. Data na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
5. 12. 2025

Netflix se dohodl na převzetí části Warner Bros. Discovery za 72 miliard dolarů

Americký provozovatel streamovací platformy Netflix se domluvil na převzetí části mediální skupiny Warner Bros. Discovery za 72 miliard dolarů (asi 1,5 bilionu korun). Společnost to oznámila v tiskové zprávě. Netflix podle dohody získá filmová studia Warner Bros. a také streamingovou divizi, včetně konkurenční platformy HBO Max.
5. 12. 2025Aktualizováno5. 12. 2025

Němečtí poslanci schválili důchodový balík

Německý Spolkový sněm navzdory odporu části koaličních poslanců schválil vládní důchodový balík. Spor o něj v posledních týdnech vyvolal krizi ve vládě kancléře Friedricha Merze (CDU). Postavila se proti němu totiž část mladých poslanců vládní konzervativní unie CDU/CSU, podle kterých představují některá opatření balíku příliš velkou zátěž pro státní rozpočet a mladou generaci. Návrh nakonec prošel pohodlnou většinou hlasů, hlasovalo proti němu jen sedm vládních poslanců.
5. 12. 2025Aktualizováno5. 12. 2025
Načítání...