Zoufalí rodiče tráví s dětmi hodiny ve frontách na nový pas

Praha – Už za dva měsíce bude muset mít každé dítě vlastní doklad. Úřady jsou proto v posledních dnech zaplavené rodiči s dětmi. V Karlových Varech například lidé čekají i ve dvouhodinových frontách, což je hlavně pro malé děti velmi náročné. Problém je mimo jiné v tom, že na mnoha místech mají pouze jednu fotokabinu. Zdržení způsobuje i fakt, že se pasy i občanky vydávají na jednom místě.

Nové nařízení platí pro všechny státy Evropské unie od 27. června. Dítě musí mít doklad i pro cestování v rámci zemí sedmadvacítky. Pas musí ale mít i ty děti, které vycestují dřív a vrátí se až po tomto datu. Úřady jsou proto před letní dovolenou plné rodičů a dětí. Vedle únavného čekání ve frontě navíc nastávají problémy i přímo ve fotokabině. Nafocení malých dětí trvá někdy i půl hodiny.

V Česku musí mít nový doklad až 200 tisíc dětí

Počet kabin navíc nedostačuje a na další nemají úřady peníze. „My jsme měli přislíbeno minimálně jedno, ale lépe několik nových zařízení. To nám ale ministerstvo vnitra nezajistilo,“ postěžoval si primátor Kladna Dan Jiránek. Podle náměstka ministra vnitra Ondřeje Veselského už v loňském roce nebylo na vybavení zhruba 1 270 úřadů dostatek finančních prostředků.

Například v Kladně denně úředníci vyřídí kolem pěti set žádostí o průkazy. Veselský ale upozorňuje, že mnoho lidí stále počítá s tím, že stejně jako dříve jsou úřední hodiny jen ve středu a v pondělí. Úřady ale vystavují pasy i v dalších všedních dnech. Rodičům navíc chtějí vyjít vstříc. Například na ostravském magistrátu má každý, kdo přijde s malým dítětem, přednost. Kladenští radní zase chtějí na úřadě zřídit hrací koutek a přebalovací pult. Úřady už také často fungují interaktivně. „Je možné, aby maminka nebo tatínek, pokud mají opravdu malé dítě, si osobně domluvili s příslušným úředníkem návštěvu na přesnou hodinu,“ dodal Veselský.

Ceny dokladů
Zdroj: ČT24

K vyřízení nového dokladu rodiče potřebují originál nebo ověřenou kopii rodného listu dítěte a svůj občanský průkaz. Fotografie dítěte se zhotovuje až na úřadech. Standardně trvá vydání dokladu třicet dní. Rychlejší, ale dražší, je takzvaný rychlopas, který je hotový do patnácti dnů. Dětský občanský průkaz je možné použít jen pro cesty po Evropské unii. Na rozdíl od pasu ho pro dítě vyřídí příslušný úřad kdekoliv v republice.

Cílem nového nařízení je podle Veselského především snaha zabránit únosům dětí. „Je to i prevence obchodování s dětmi, protože se stávalo, že měl například občan dítě zapsané v pase, vyvezl ho, ale vracel se s jiným,“ dodal.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)