Zmizí z domů seniorů sestry a lékaři? Rozhoduje ministerstvo

Praha - Ministerstvo zdravotnictví má nové plány s domovy seniorů. Buď z nich úplně zmizí zdravotní sestry a lékaři, nebo budou fungovat v podobném režimu jako nemocnice. Ministerstvo chce, aby se zařízení, která budou chtít zaměstnávat sestry a doktory, musela zaregistrovat jako zdravotnická zařízení. Řada domovů se tomu ale brání, bojí se totiž, že registraci nedostanou, a to podle nich zhorší přístup klientů k lékařské péči.

V Domově seniorů a Alzheimer centru v Novém Strašecí je celkem 101 klientů. Zařízení zaměstnává kromě pečovatelů i sedm zdravotních sester. Ty pacientům třeba podávají léky nebo čistí katetry. „Padesát procent klientů vyžaduje náročnou ošetřovatelskou péči, třicet procent klientů středně těžkou ošetřovatelskou péči,“ vysvětlila ředitelka Domova seniorů a Alzheimer centra Pohoda Miluše Jůnová.

Lékaři do zařízení za svými pacienty často jenom dojíždějí. Právě to je důvod, proč řada ředitelů domovů pochybuje, že registraci v případě schválení novinky vůbec dostane. „Já v tom skutečně vidím ohrožení zdravotní služby pro tuhletu skupinu, která je velice křehká,“ řekla místopředsedkyně České gerontologické společnosti Iva Holmerová.

Péče o seniory
Zdroj: Oliver Berg/ČTK

Když domovy neuspějí, nemůžou totiž plně využívat svoje vlastní zdravotní sestry. Pro zařízení, která by registraci nezískala, proto ministerstvo našlo alternativu - domácí dlouhodobou péči. Při té by dojížděly do domovů třeba i kvůli vyčištění katetrů externí sestry.

Domovy se také obávají, že i v případě, že by se jim podařilo registraci získat, nedostaly by smlouvu s pojišťovnou. „My se obáváme, že pakliže tato změna nebude nějakým způsobem dále ošetřena, pakliže to nebude řešeno systémově, tak tam prakticky vůbec nebude zajištěna zdravotní služba,“ řekla Holmerová. Změny chce ministerstvo prosadit už do dvou let - teď je návrh v připomínkovém řízení. Ředitelé domovů doufají, že se jim ještě podaří do něj prosadit změny.