Senát schválil novelu, která má omezit rizika havárií na řekách

Jasná pravidla a rozdělení kompetencí pro případ havárií na řekách má přinést novela vodního zákona schválená Senátem. Návrh reaguje na havárii, jež se stala na Bečvě, a na obtíže, které toto ekologické neštěstí provázely. Horní komora rovněž schválila novelu, podle které se příspěvky na péči o lidi se zdravotním postižením ve vyšších stupních závislosti od července zvýší o desetinu až dvě pětiny. K nejsledovanějším bodům schůze horní komory patřilo přísnější vymezení znásilnění ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. I tuto změnu senátoři večer poslali k posouzení prezidentovi.

Senát o novele vodního zákona rozhodl poměrně těsně kvůli snaze části senátorů usnadnit výstavbu malých vodních elektráren, proti čemuž se postavil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Nyní novelu dostane k posouzení prezident Petr Pavel.

Havárie se podle novely budou nahlašovat hasičům. Schválená předloha také zavádí registr výpustí ze zdrojů znečištění. Největší znečišťovatelé budou muset průběžně sledovat vybrané ukazatele kvality vypouštěných vod. Původně jim podle vládního návrhu měla přibýt povinnost kontinuálního měření. Sněmovna ale tuto povinnost změnila na nepřetržité sledování znečištění odpadních vod.

Příspěvky na péči

Příspěvky na péči novela zvyšuje ve třech ze čtyř stupňů závislosti na pomoci druhých. Nejnižší dávka, tedy v prvním stupni závislosti, zůstane na současné úrovni, což bylo ve sněmovně terčem kritiky s ohledem na záměr ministerstva práce a sociálních věcí zvýšit od pololetí maximální ceny, které mohou lidé za sociální služby platit. Vzrůst by mohly nejvyšší možné částky za terénní a ambulantní služby.

Senátoři ale k novele při jejím schvalování žádné námitky nevznesli. Pro předlohu beze změn hlasovalo 57 ze 68 přítomných senátorů, podpořili ji i členové opoziční frakce ANO a SOCDEM. Proti byla pouze Daniela Kovářová (nezávislá), deset senátorů se hlasování zdrželo.

Nyní dostávají dospělí na úhradu sociálních služeb měsíčně 880, 4400, 12 800 a 19 200 korun a lidé do 18 let věku 3300, 6600, 13 900 a 19 200 korun. Od července budou podle novely dospělí pobírat 880, 4900, 14 800 a 23 tisíc korun, lidé s nejvyšší dávkou v domácím prostředí 27 tisíc korun. Dětem bude stát vyplácet 3300, 7400, 16 100 a 23 tisíc korun, při péči doma 27 tisíc korun. Roční rozpočtový dopad se odhaduje na sedm miliard.

Stomatologové ze třetích zemí

Senát podle očekávání rovněž potvrdil souhlas se svou novelou, která má usnadnit zapojení zubních lékařů ze států mimo EU do poskytování péče v Česku. Novela, kterou sněmovna schválila ve zrychleném režimu, má v reakci na nedostatek zubařů umožnit zubním lékařům ze třetích zemí, aby mohli nově pracovat v Česku pod dohledem jiného stomatologa.

Novela podle předkladatelů v čele s ředitelem Slezské nemocnice Opava Ladislavem Václavcem (ANO) nesnižuje nároky zákona na odbornou způsobilost zubních lékařů. Podle zákona nyní musejí lékaři ze zemí mimo EU, například z Ukrajiny, získat uznání svého diplomu, složit zkoušku z českého jazyka a odbornou aprobační zkoušku. Loni to podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zvládlo 460 zahraničních lékařů. Úspěšnost byla padesátiprocentní kvůli zkoušce z češtiny, jinak by mohla být osmdesátiprocentní, řekl senátorům ministr během dvouhodinové debaty.

Senátor ODS a ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala poukázal na to, že bez přijetí novely zubaři například z Ukrajiny a dalších postsovětských zemí raději zamíří do okolních zemí. Podle Václavce má novela pomoci řešit nejen chybějící zubařskou péči v méně atraktivních lokalitách, ale také to, že zhruba čtvrtina českých zubařů je v důchodovém věku. Kvůli jejich odchodům nebude mít zubaře v dohledné budoucnosti 2,5 milionu českých občanů, upozornil Václavec. V Česku jsou podle senátora zhruba tři stovky zubařů z Ukrajiny čelící ruské agresi, kteří musejí vykonávat jiné profese.

Změnu odmítlo vedení České stomatologické komory. Péče podle novely zákona může být podle komory nelegální. Rozhodnout by podle prezidenta Romana Šmuclera měl soud. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Ochrana nejkvalitnější zemědělské půdy

Senát také schválil, že první květen zřejmě bude ze zákona nejen státním svátkem, ale od příštího roku také významným dnem vstupu ČR do Evropské unie. Novela, kterou dostane k podpisu prezident, má podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) symbolicky připomenout letošní dvacetileté členství ČR v Unii.

Horní komora rovněž kývla na novelu o investičních společnostech a investičních fondech. Zaměstnavatelé tak zřejmě získají půlroční odklad pro platbu odvodů na pojistném u dohod o provedení z práce. Tyto dohody ale budou muset nadále registrovat nejpozději na počátku druhého pololetí letošního roku. Novelu nyní posoudí prezident.

Senátoři dále schválili novelu, která má zvýšit ochranu nejlepší zemědělské půdy. Počítá s tím, že na nejkvalitnější zemědělské půdě by nesměla být postavena velká nákupní a logistická centra s rozlohou nad jeden hektar ani standardní fotovoltaické elektrárny.

Cílem je omezit zábory půdy zařazené do první a druhé třídy ochrany podle takzvané bonitované půdní ekologické jednotky. Zařízení na získávání solární energie by se na zemědělské půdě směla stavět jen jako agrovoltaická, tedy taková, pod nimiž se běžně hospodaří. Novela, kterou nyní dostane k podpisu prezident, má kromě jiného zavést zákaz prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí, tedy v podstatě mimo Evropskou unii.

Senátoři se ve středu rovněž zabývali vyhláškou o záplavových zónách. Ministerstvo životního prostředí by ji dle horní komory mělo upravit tak, aby zabránilo nesmyslným zákazům ve výstavbě či možnému znehodnocování rovinatých území. Ministr Hladík senátorům slíbil úpravy vyhlášky připravit do konce letošního roku, podle něj ale nebude možné požadavkům horní parlamentní komory beze zbytku vyhovět.

Senátoři schválili hromadné žaloby, změnu vymezení znásilnění a další body

Senátoři večer schválili rovněž návrh zákona, díky němuž spotřebitelé a drobní podnikatelé získají právo vymáhat své nároky společně. Soud by pak vydal jeden rozsudek. Hromadné žaloby se mohou týkat zejména případů, kvůli kterým by se samostatně nevyplatilo lidem a mikropodnikům soudit kvůli nákladům řízení.

Za znásilnění bude nově považován nesouhlasný pohlavní styk, nejen silou vynucený. Přísnější vymezení podle principu, že „ne znamená ne“, přinese novela trestního zákoníku, s níž Senát souhlasil. Předlohu, kterou podpořilo 63 ze 68 přítomných členů horní parlamentní komory, nyní dostane k podpisu prezident.

Děti mladší patnácti let zřejmě získají víc práv v případě, že jejich počínání bude prověřovat policie. Policisté jim nově budou muset zajistit přítomnost advokáta už při prověřování jejich počínání, nikoli až při soudním jednání. Počítá s tím novela zákona o soudnictví ve věcech mládeže, kterou večer Senát rovněž schválil. Normu ještě posoudí prezident. V závěru středeční schůze ještě senátoři přijali usnesení, kterým vyzvali k zapojení Tchaj-wanu do práce Světové zdravotnické organizace a dalších mezinárodních organizací. Brání tomu pevninská Čína, která Tchaj-wan pokládá za svou odštěpeneckou ostrovní provincii.

Na programu schůze měl Senát také novelu památkového zákona, kterou schválil. Měla by přinést lepší dohled krajů nad archeologickými výzkumy a zajistit digitalizaci památkové péče. V katastru nemovitostí díky ní navíc přibudou u objektů i údaje o památkové ochraně.