O zbudování a umístění úložiště jaderného odpadu rozhodne jen vláda, schválila sněmovna

O umístění a vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu bude podle sněmovny rozhodovat jen vláda. Poslanci v úterý odmítli podmínit realizaci rozhodnutí kabinetu souhlasem obou parlamentních komor, což chtěl v souladu s původním vládním návrhem Senát. Prosadili tak znovu svou loňskou verzi zákona, který nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. K samotnému projednávání návrhu se dolní komora dostala až po více než třech hodinách od začátku řádné schůze. Opozice neúspěšně prosazovala dvě desítky změn jejího programu. Poslanci rovněž schválili novely týkající se pracovní doby dobrovolných hasičů či pokut za přetížené kamiony.

V zákoně o přípravě stavby stálého úložiště radioaktivního odpadu chtěl Senát obnovit podmínku souhlasu obou parlamentních komor s jeho umístěním. Tento souhlas zákonodárců původně navrhovala i vláda, sněmovna ji ale z předlohy vypustila.

Proti senátním úpravám se postavil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) s poukazem na dohodu většiny sněmovny. „Považuji za efektivní, abychom zůstali u sněmovní verze,“ řekl poslancům před hlasováním. Senát také doporučoval, aby vláda neměla jen možnost, ale povinnost stanovit kompenzace nad rámec atomového zákona pro obce, na jejichž území bude úložiště vybudováno.

Zákon neobsahuje ani dřívější požadavek, aby obce měly právo vetovat výstavbu úložiště na jejich území. Sněmovna ani Senát tuto úpravu do zákona nedoplnily.

Výjimka pro obce na rozvržení pracovní doby dobrovolných hasičů

Poslanci rovněž schválili návrh, podle kterého dostanou obce ze zákona výjimku na rozvržení pracovní doby dobrovolných hasičů, kteří zasahují na základě dohody s obcí o pracích mimo pracovní poměr.

Novela, se kterou již loni přišla skupina poslanců, upřesňuje rozsah dokumentů, které posuzuje Hasičský záchranný sbor při povolování staveb ve výkonu státního požárního dozoru. Nyní celou předlohu i s návrhem Senátu dostane k podpisu prezident. Senátní verzi před poslanci podpořil i zástupce předkladatelů a místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Dohled krajů nad archeologickými výzkumy

Sněmovna v úvodním kole také podpořila vládní novelu, která má zlepšit dohled krajů nad archeologickými výzkumy. Kraje by jako vlastníci většiny archeologických nálezů podle novely mohly nařízením upravit požadavky na jejich zpracování a zdokumentování i způsob jejich předání. Budou moci kontrolovat organizace, které na jejich území výzkumy provádějí.

Předloha zajistí také digitalizaci památkové péče. V katastru nemovitostí navíc nově budou i údaje o památkové ochraně. Novela, kterou ministr kultury Martin Baxa (ODS) označil za technickou, nyní zamíří k posouzení do kulturního výboru.

Pokuty za přetížené kamiony půjdou za provozovatelem

Poslanci rovněž schválili novelu, podle které by řidiči kamionů neměli platit pokuty za to, když se při vysokorychlostním vážení zjistí, že jejich vůz je přetížený. Pokuta by měla nově směřovat už jen za provozovatelem vozidla. Nyní hrozí pokuta jak provozovateli, tak řidiči.

Sněmovna s novelou, kterou předložila skupina poslanců napříč sněmovními stranami v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS), vyslovila souhlas ve zrychleném režimu již v prvním čtení. Předloha nyní zamíří do Senátu. Podle ministerstva dopravy může novinka pomoci zvýšit počet uložených pokut, protože zjišťování totožnosti řidičů je administrativně velmi náročné. Vláda s návrhem v lednu vyslovila souhlas.

Poslanci rovněž v prvních kole schválili novelu církevního zákona. Ta má přinést digitalizaci, sjednocení terminologie a snížení administrativní zátěže. Norma má umožnit elektronicky získat úředně ověřené výpisy z Rejstříku registrovaných církví a náboženských společností, Rejstříku svazů církví a náboženských společností a Rejstříku evidovaných, respektive církevních právnických osob. To je podle vlády v souladu s trendem elektronizace veřejné správy.

Novela o státní památkové péči

Sněmovna také zrychleně už v prvním čtení schválila novelu o státní památkové péči. Ta má pomoci rozšíření ochrany kulturních památek dočasně zapůjčených do Česka z ciziny, například na výstavy, vůči případné exekuci. Návrh předložila poslanců z koaličních stran a z opozičního hnutí ANO.

Ochrana proti zabavení se podle současného znění zákona vztahuje jen na ty zapůjčené kulturní statky, které jsou ve vlastnictví cizích států. Novela toto majetkové omezení ruší. „To umožní spolupráci při přípravě výstavních projektů s nejvýznamnějšími světovými kulturními institucemi, které jsou, zejména v anglosaském prostředí, typicky nadačního typu, a tedy jejich majetek nemohl být podle dosavadní právní úpravy takzvaně imunizován,“ napsali autoři v čele s Markem Bendou (ODS) ve zdůvodnění.

Pokusy o změny programu schůze

Opozice se snažila na program schůze zařadit dvě desítky bodů. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nejprve navrhl nový bod, který nazval „Je třeba změnit tradiční přísloví ‚lže, jako když tiskne‘ na ‚lže jako premiér Fiala‘“. Pak mluvil o koncepci výstavby armády, v němž opět zpochybňoval nákup amerických vojenských letounů F-35. „Stojí strašně moc peněz a není to naše priorita,“ řekl. Česko by podle něho mělo klást důraz na protivzdušnou obranu a na modernizaci těžké brigády podle závazku k Severoatlantické alianci.

„Letouny F-35 nejsou stíhačky, je to celá platforma, je to celá laboratoř,“ upozornila Babiše v reakci ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která dorazila v saku a v tričku s obrázkem F-35 na hrudi. „Eftřicetpětka je nejoblíbenější holka v Alianci,“ dodala ministryně a dala stejné triko Babišovi.

Lídr SPD Tomio Okamura ve svém vystoupení tvrdil, že Fialova vláda chce, na rozdíl od SPD, přijmout euro, což by podle něj poškodilo ekonomiku. Pokud bude SPD ve vládě, jednání o přijetí společné evropské měny ukončí, prohlásil. Zařazení obdobného bodu požadovala předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová, podle níž by bylo případné zavedení eura strategickým rozhodnutím.

K premiérovu podílu v družstevní záložně nechalo ANO svolat na čtvrtek mimořádnou schůzi, podle Okamury je ale třeba projednat téma už v úterý. Záložna je podle lídra SPD podezřelá z nelegálního financování stran, například ODS, a z praní špinavých peněz. Fiala v minulosti nezapsal podíl v záložně do majetkového oznámení. Premiér chybu zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Vysvětlení pokládá za dostatečné.

Jedním z bodů, jehož přednostní projednání navrhoval vedle Okamury také předseda poslanců SPD Radim Fiala, byla výstavba nových jaderných bloků. Dožadovali se informací o postupu výběrového řízení na výstavbu až čtveřice reaktorů v Dukovanech a možná i v Temelíně.

Další poslanci ANO navrhovali projednání digitalizace stavebního řízení nebo zákazu prodeje výrobků s kanabinoidem HHC a kratomu dětem. Stěžovali si také na to, že od loňského října se nekonaly pravidelné čtvrteční interpelace na členy vlády.