Poslanci se přeli o důchodech. Vláda argumentuje udržitelnějším systémem, opozice je kritická

Poslanci se v úterý začali zabývat širšími změnami v důchodech během mimořádné schůze svolané koaličními zákonodárci. Ve 23 hodin přerušili první den jednání, pokračovat budou ve středu od devíti. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) představuje neudržitelnost penzijního systému zásadní zátěž pro Česko. Předseda opozičního ANO Andrej Babiš pokládá změny v penzích za návrh, jak okrást důchodce.

Fiala vystoupil k vládní penzijní novele jako první. Poukázal na to, že česká společnost stárne, snižuje se porodnost a bude klesat podíl lidí v ekonomicky aktivním věku. „Reforma penzí už nemůže čekat. Musíme udělat první krok,“ zdůraznil. Hlavním cílem je podle něj udržitelnost systému i pro další generace. Také ujišťoval, že změny nedopadnou na nynější penzisty a ty, kteří se k důchodovému věku blíží.

Průměrný důchod by měl v roce 2035 činit podle premiéra 30 700 korun, v současnosti je o deset tisíc korun nižší. Navzdory navyšování penzí by se v dalších desetiletích měl podle ministerského předsedy udržet schodek důchodového systému přibližně na jednom procentu hrubého domácího produktu, což představuje 70 miliard korun. Při zachování nynějšího stavu by deficit v roce 2050 činil kolem pěti procent HDP, dodal. V současných hodnotách by to bylo kolem 350 miliard korun.

Události: Poslanci o důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Za minutu dvanáct, prohlásil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) úterní den označil za mimořádný, protože se po třiceti letech diskusí o reformě začíná konečně jednat. „Jsme v situaci za minutu dvanáct, každé další odložení, byť by bylo politicky jednodušší, bude přinášet větší a větší problémy pro příští vládu, ale i občany a budoucí důchodce,“ uvedl ministr před jednáním sněmovny.

Předloha předpokládá zvyšování věku odchodu do starobní penze nad nyní hraničních 65 let podle prodlužování života a snižování výpočtu nových důchodů, což je nepřijatelné pro opoziční hnutí ANO a SPD. Penzijní reforma obsahuje celkem desítku opatření. Patří k nim stanovení minimální penze na pětinu průměrné mzdy, dřívější důchody za práci v rizikovém prostředí i omezení takzvaného výchovného.

Navrhované změny by podle vlády měly přispět k udržitelnosti důchodového systému, který loni skončil v dosud nejvyšším schodku 72,8 miliardy korun.

Jurečka během jednání sněmovny prohlásil, že ani další daňové příjmy státního rozpočtu, například z případně obnovené elektronické evidence tržeb, by nevyřešily problémy s důchody. Poukázal na oněch možných 350 miliard. „Tak si odpovězme reálně, co by to muselo být za masivní zvýšení daní, abychom takovýto deficit dokázali vykompenzovat z příjmu z daní,“ poznamenal.

Předsedkyně sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová varovala před tím, že pokud se penzijní systém nezmění, bude se muset sanovat z peněz na jiné služby státu či na jeho rozvoj. Hnutí ANO vytkla, že nepředložilo seriózní alternativní návrh důchodové reformy. „Po nás potopa není politika, kterou bychom chtěli dělat,“ řekla. Podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka je důchodová reforma sice nepříjemná, ale nutná. „Zatímco dřív na jednoho seniora připadalo nějakých pět pracujících, dneska je to 2,7 a za třicet let to bude ještě o jednoho méně,“ uvedl.

Člen výboru pro sociální politiku Viktor Vojtko a místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková v debatě o důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Změny jsou chaotické, kritizoval Babiš

Babiš v hodinovém projevu prohlásil, že to „není nic jiného než prachsprosté snižování valorizace a zvyšování věku odchodu do důchodu“. Lidé, kterým je nyní 25 let, by mohli odejít do penze v 70 letech, třicátníci v 69 letech a padesátníci v 68 letech, poukázal. „To je skutečně neuvěřitelné. Jak k tomu vůbec ti lidé přijdou?“ tázal se.

Vláda podle něj provádí „drakonické osekávání penzí“. „Vy zkrátka peníze seniorům nechcete dát. Celý ten balík změn je chaotický, já jsem tomu vůbec neporozuměl,“ uvedl. ANO by podle Babiše zavedlo druhý penzijní pilíř garantovaný státem s dobrovolným spořením na stáří. Nynější hranici 65 let pro odchod do důchodu by hnutí po případném návratu do vlády zachovalo, protože přes to „nejede vlak“, stejně tak i původní valorizační postup.

„I kdyby koalice silou svých 108 poslanců tuto šílenou předlohu protlačila, po příštích volbách ji podrobíme přísné revizi a z velké části zrušíme,“ sdělila před jednáním sněmovny šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová.

Ve sněmovně pak sdělila, že vláda se snaží co nejvíc zkrátit pobyt v důchodu silným ročníkům ze sedmdesátých let, takzvaným Husákovým dětem. Vláda by podle ní měla například omezit zaměstnávání načerno nebo výplaty na ruku a současně by se měla zaměřit například na pilíř státních investic.

Okamura: Když nemáte peníze, začněte vymáhat dluhy

Šéf SPD Tomio Okamura během schůze podle očekávání navrhl zamítnutí penzijní novely. „Nejde o reformu, ale soubor několika parametrických změn zákona o důchodovém pojištění, které povedou ke zhoršení podmínek budoucích důchodců a stabilitu důchodového systému nepřinesou,“ řekl už dříve.

Okamura ve zhruba dvacetiminutovém projevu obvinil tradiční vládní strany, mezi něž zařadil ODS a KDU-ČSL, že v minulosti „rozházely“ peníze na důchody tím, že umožnily „masivní rozkrádání státního majetku“. Koalice podle předsedy SPD uměle udržuje vysokou míru inflace, nesnižuje výdaje státu a jeho příjmy nehledá jinde než ve zvyšování daní.

„Ty peníze prostě jsou, jen je nechcete vidět. Pokud nemáte peníze, začněte vymáhat dluhy,“ řekl Okamura. Podle něj by Česko mělo například vymáhat reparace po Německu za škody způsobené druhou světovou válkou.

Podle předsedy poslanců SPD Radima Fialy je reforma zákonem „zklamaných očekávání pro seniory“. „Vůči mladým je ta kvazireforma úplně nejhorší. Piráti a STAN si je hýčkají na sociálních sítích a pak na ně ohledně důchodů vypláznou dlouhý nos,“ uvedl. Podle něj vláda prakticky zrušila předčasné důchody a zkracuje možnost si penzi užít.

Po šestihodinové sérii vystoupení řečníků s přednostním právem se ke sněmovní debatě o vládní důchodové reformě dostali řadoví poslanci.