Zeman varoval před „pachateli dobra“ a vyzval k boji za rovnost

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu na desátém sjezdu Českého svazu bojovníků za svobodu varoval před „pachateli dobra“. Podle prezidenta dnes svobodu neohrožuje pouze neonacismus, ale i nikým nevolená pseudoelita. Nepřímo zmínil například kněze Tomáše Halíka. Ten v reakci na Zemanova slova prohlásil všechna jeho tvrzení o „knězi, který chtěl kandidovat na prezidenta“, za nepravdivá.

„I dnes existují nepřátelé svobodné společnosti, kteří považují svůj názor za nadřazený vůči názorům ostatních. Jsou to lidé, kteří nepřipouštějí rovnoprávný dialog a rovnost všech názorů,“ uvedl Zeman s tím, že podle něj jde o takzvané „pachatele dobra“.

„Existoval člověk, který absolvoval francouzské školy, vrátil se do své země a páchal tam dobro. Ten člověk se jmenoval Pol Pot, země se jmenovala Kambodža a výsledkem páchání dobra byly dva miliony mrtvých,“ pokračoval prezident.

Je Halík hoden svého národa?

Za konkrétní příklad z českého prostoru prezident nepřímo zmínil kněze Tomáše Halíka. „Existuje kněz, který chtěl kandidovat na prezidenta, ale církevní autority mu to zakázaly. On však namísto toho, aby řekl ,chtěl jsem kandidovat, ale nemohu‘, řekl, že nebude kandidovat, protože ,v českém národě je příliš málo moudrých lidí‘. Není to odstrašující příklad, kdy říkám, že mě můj národ není hoden? Není náhodou pravda, že ve skutečnosti tento člověk není hoden svého národa?“ ptal se Zeman.

Působení oněch pseudoelit můžeme podle něj vidět při diskuzích o migrační krizi nebo čemkoli dalším. „Zastávám názor, že boj za svobodu není primárně bojem za svobodu vlastních názorů, ale za svobodu názorů těch druhých. V duchu francouzské revoluce bychom tedy měli bojovat nejenom za svobodu, ale také za rovnost,“ vyzýval Zeman.

Zeman na sjezdu Českého svazu bojovníků za svobodu (zdroj: ČT24)

I bez konkrétního jména jde o útok

Tomáš Halík považuje Zemanova slova za útok na svou osobu i přesto, že ho ústavní činitel přímo nejmenoval. Podle Halíka byl načasovaný na předvečer dne, kdy obdrží jako čtvrtý Čech - po prezidentech Masarykovi, Benešovi a Havlovi - čestný doktorát univerzity v Oxfordu.

„Nikdy jsem ani neohlašoval prezidentskou kandidaturu, ani ji neodvolával - už 18 let od chvíle, kdy mne v této souvislosti zmínil prezident (Václav) Havel a kdy se objevuje mé jméno na předních místech anket, tvrdím, že stále vidím víc důvodů proti než pro a že bych kandidoval jen v krajním případě,“ reagoval z Británie Tomáš Halík na Zemanovy spekulace o jeho kandidatuře.

Tomáš Halík
Zdroj: ČT24

Není také podle něj pravda, že by mu některá církevní autorita kandidaturu zakázala. „Možná dělal Miloš Zeman na některého z hierarchů nátlak, ale nikdo z nich se mnou o tom nikdy nejednal,“ uvedl. „Ani není pravda, že to církevní právo vylučuje. Pouze bych musel dostat buď dispens z Vatikánu, nebo požádat o dočasné uvolnění z kněžské služby podobně jako kněz Petr Piťha, polistopadový člen vlády,“ vysvětluje.

Halík také vylučuje, že by kdy řekl, že je v Česku málo moudrých lidí, a že proto nebude kandidovat. „Svůj národ miluji a ctím, pracuji pro něj s plným nasazením a snažím se ho důstojně reprezentovat na mezinárodním poli,“ uvedl teolog a filozof, který před dvěma lety obdržel prestižní Templetonovu cenu.