Zdravotníci, pracovníci soudů a veřejné správy řešili s vládou růst platů

Události: Vláda řešila růst platů v justici, zdravotnictví a další veřejné správě (zdroj: ČT24)

Na růstu platů se s vládou stále nedohodli zástupci administrativních pracovníků soudů, zdravotníků a dalších zaměstnanců veřejné správy. Odbory požadují zvýšení tarifů o patnáct procent, chtějí tak dorovnávat propad reálných výdělků kvůli vysoké inflaci z posledních let. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zástupcům zaměstnanců přislíbil odeslání návrhu na zvýšení platů do konce týdne, dosud se tak nestalo.

Zástupci lékařů, nemocnic a ministerstva zdravotnictví se ve čtvrtek ráno sešli k dalšímu jednání kvůli zákonu o odměňování zdravotníků. Shodu opět nenašli. Domluvili se ale, že resort vypracuje analýzu finančních dopadů návrhů na sjednocení odměn zdravotníků. Další schůzka je plánovaná za dva týdny. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je zákon o odměňování zdravotníků nachystaný, odbory však podle něj mají jiné požadavky.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje zavést nepodkročitelná minima. Lékařská komora a odbory preferují jiný systém – aby se i zdravotníci v soukromých zařízeních řídili stejnými platovými tabulkami. Podle ministerstva by taková změna nebyla politicky průchozí a ani zástupci nemocnic si takový krok nedokáží představit. O jednotlivých návrzích se bude znovu jednat 27. června, až bude hotová analýza finančních dopadů.

Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Michal Čarvaš si nemyslí, že nové platové tabulky by pomohly. „My určitě svým lékařům a sestrám chceme přidat a zaplatit je slušně na trhu práce,“ řekl s tím, že konkurence je velká.

Dagmar Žitníková, předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, sdělila, že rozdíl mezi platem u státních zaměstnanců a mzdou sestry je nyní okolo deseti a půl tisíce korun měsíčně v neprospěch mzdy.

Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda se obává, že z důvodu ukotvení v rámci samostatné právní normy je nepravděpodobné, že požadavky budou schváleny do konce roku. A v takovém případě lékaři zvažují další protesty, záležet bude na výsledku příští schůzky.

Podfinancovaná je také práce v justici

Navyšování platů musel s odbory řešit také ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Advokáti nebo exekutoři chtějí zvýšit tarifní odměny a zaměstnanci soudů a státních zastupitelství požadují vlastní tabulku – s tím, že jejich práce je náročnější a odpovědnější než na jiných úřadech. Současné výdělky to podle nich nezohledňují.

Bez osobního ohodnocení a dalších příplatků dosáhne personál podatelny po deseti letech praxe na necelých 18 tisíc hrubého, zapisovatel vydělá o čtyři tisíce více. Protokolující úředníci, kteří zodpovídají za přepisy soudních jednání nebo hlídají lhůty, si vydělají téměř 26 tisíc a asistenti soudců, kteří mají vysokoškolské právnické vzdělání, nedosáhnou s necelými osmatřiceti tisíci na průměrnou mzdu. Zaměstnanci soudů, kteří před dvěma týdny stávkovali, požadují o patnáct procent navíc.

Ministerstvo má nové tabulky připravit do září. Blažek varoval, že splnit všechny vznesené požadavky s ohledem na jejich celkovou výši nebude možné. „Některé však podle mne demokratický právní stát zabezpečit musí. A o tomto chci přesvědčit vládu i poslance při projednávání nejen státního rozpočtu,“ avizoval.

Předsedkyně Odborového svazu justice Anna Pospíšilová potvrdila, že odbory jsou zatím ve stávkové pohotovosti. „Uvidíme, jak se to bude vyvíjet pro naše zaměstnance. Pokud se to bude vyvíjet špatně, vyhlásíme stávku a může být i vícedenní,“ dodala odborářka.