Zatmění Slunce nad Českem skončilo - další bude za tři roky

Praha - Lidé v České republice mohli dnes kolem poledne sledovat částečné zatmění Slunce. Tento výjimečný astronomický úkaz začal deset minut před jedenáctou hodinou. Ve tři čtvrtě na dvanáct zakryl Měsíc Slunce nejvíce a až přibližně do půl jedné bylo možné vidět opět jeho odkrývání. Velikost zatmění byla u nás pouze necelých 24 procent. Za tři roky, kdy se tento jev opět očekává, by ale měl Měsíc zakrýt Slunce z více než tří čtvrtin.

Pás území, kde by bylo možné vidět zatmění jako úplné, začíná na severním pobřeží Kanady, pokračuje ostrovy severně od Kanady a severním pobřežím Grónska, Severním ledovým oceánem, přes Novuju Zemlju, Sibiř, postupuje hranicí Mongolska a Číny a končí ve střední Číně. Nejdéle potrvá úplná fáze zatmění 2 minuty 27 sekund v oblastech ruské Sibiře.

Hvězdárny v České republice, které umožnily zájemcům sledovat zatmění Slunce pomocí speciálních dalekohledů nebo prostřednictvím projekce na velkém plátně, mluví o nadprůměrné návštěvnosti. Ti, kteří se nestihli přijít podívat, mohou částečné, téměř 80procentní zatmění v Česku opět sledovat 4. ledna 2011 odpoledne. Letos 16. srpna pak dojde i k zatmění Měsíce. Úplného zatmění, pozorovatelné z českého území, se dočká až jedna z příštích generací - Slunce zcela zakryje Měsíc v roce 2135.

Částečné zatmění Slunce v pátek 1. srpna 2008
Zdroj: ČT24/www.planetarium.cz