Za miliardový justiční palác žádné obvinění nepadne

Praha - Kvůli prodražené stavbě brněnského justičního paláce žádné obvinění nepadne. Dozorující státní zástupce přezkoumal a potvrdil předchozí rozhodnutí protikorupční policie, podle níž se v kauze nepotvrdilo podezření ze spáchání trestného činu. Případem se tak bude zabývat ministerstvo financí s podezřením na spáchání správního deliktu porušení rozpočtové kázně - stavba paláce se totiž prodražila o stomiliony. Policie se případem zabývala na základě trestního oznámení, které podal v srpnu 2008 prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal.

„Protože zdrojem financování stavby Justičního paláce v Brně byl ze 100 procent státní rozpočet a protože v případu došlo k navýšení původně plánovaných nákladů, odevzdává policejní orgán tímto rozhodnutím věc do kompetence Ministerstva financí ČR a jeho daňových orgánů,“ uvedla již dříve k policejnímu rozhodnutí mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

NKÚ předloni zjistil, že chyby a nedostatky Krajského soudu v Brně při řízení projektu výstavby Justičního paláce v Brně a nekoncepční a nedůsledná kontrolní činnost ministerstva spravedlnosti způsobily, že schválené náklady 1,7 miliardy korun vzrostly na bezmála dvě miliardy korun. Podle dřívějšího vyjádření Válové se například ale nepotvrdily spekulace tisku, že nebyly provedeny fakturované práce.

Nový brněnský justiční palác je největší investicí ministerstva spravedlnosti v novodobé historii republiky. Palác je sídlem brněnského městského soudu, Okresního soudu Brno-venkov, dále brněnského městského státního zastupitelství a státního zastupitelství pro Brno-venkov.

Justiční palác v Brně
Zdroj: ČT24