Za brutální vraždu kladivem dostal muž 14 let vězení

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes poslal za brutální vraždu třiadvacetiletého Radima Halamíčka na 14 let do nejpřísnějšího typu věznice. Muž podle obžaloby letos v lednu na Novojičínsku v opilosti brutálně ubil kladivem známého svého otce. Soudní lékař na hlavě mrtvého napočítal 26 ran. Soudce označil útok za devastační. Odsouzený si po vynesení rozsudku ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Stejně se rozhodl i státní zástupce.

„Útok na poškozeného byl mimořádně brutální, vymykající se běžnému druhu těchto trestných činů,“ uvedl státní zástupce Jaroslav Kandráč. Podle předsedy senátu projevil odsouzený během procesu jen minimální lítost. Halamíček byl navíc v podmínce kvůli podvodu. Kromě trestu za vraždu tak stráví ve vězení ještě dalších sedm měsíců.

Za brutální vraždou stojí dlouhodobější spory. Známý mladíkovi na alkoholovém dýchánku vyčítal, že otci nepřispívá na chod domácnosti a narážel na jeho kriminální minulost. Budoucí oběť měla v době hádky v krvi přes 3,2 promile alkoholu. Podle soudu hádku neunesl, odešel do sklepa a přinesl si pětikilogramové kladivo. Při prvním pokusu o úder se ale zlomilo topůrko. Halamíček šel do sklepa znovu. Tentokrát přinesl kladivo vážící kilogram a šestadvacetkrát muže udeřil do hlavy. 

Ve výpovědích se bránil tím, že jej známý otce sexuálně obtěžoval a že si pamatuje jen na několik prvních ran. Myslel si, že Hanzelka bude mít otřes mozku. Tvrdil, že zabíjet nechtěl. Soud ale taková tvrzení odmítl. „Útok směřoval výhradně na hlavu, a to tvrdým, drsným a devastujícím způsobem,“ řekl předseda senátu. Cílem podle něj bylo jednoznačně napadeného zabít.

Odsouzený mohl vzhledem k brutalitě ve vězení strávit až 25 let. Podle soudce ale nebyly pro uložení vyššího trestu shledány podmínky. Náprava odsouzeného je možná. Jako polehčující okolnost navíc označil fakt, že po vraždě Halamíček sám zavolal policii a přiznal se.