Vrchní soud v Praze nařídil na září jednání v kauze BIS, rozhodne o vině Nečasové i Rittiga

V polovině září začne odvolací Vrchní soud v Praze řešit případ údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). V případu figuruje i bývalá ředitelka premiérova kabinetu Jana Nečasová, lobbista Ivo Rittig a jeho právník David Michal. Všichni tři byli u prvoinstančního soudu odsouzeni k podmíněným trestům.

Jednání je nařízeno na 14. září, informaci ze soudní databáze potvrdil ČT mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt. Program jednání nebo pořadí svědků zatím nechtěl komentovat.

Jana Nečasová (dříve Nagyová) se k Vrchnímu soudu v Praze odvolala poté, co ji pražský městský soud v lednu nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu v délce 1,5 roku. Proti rozsudku se odvolal také Ivo Rittig společně Davidem Michalem – ti odešli od soudu s devítiměsíční podmínkou. Bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru soud obžaloby zprostil. 

Už dříve se odvolal také dozorující státní zástupce Rostislav Bajger, který podle tehdejšího vyjádření požaduje pro tři nepravomocně odsouzené (Nečasovou, Rittiga a Michala) vyšší tresty. U Tomáše Jindry chce nové rozhodnutí. Obžaloba původně pro Nečasovou požadovala tříletou podmínku a pětiletý zákaz činnosti, pro trojici mužů chtěla podmínku v délce 1,5 roku a také peněžité tresty.

Případ se podle obžaloby datuje od roku 2012, kdy se Rittig a Jindra dověděli od Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla, že premiér Petr Nečas dostal od šéfa civilní rozvědky utajený materiál. Podle obžaloby později Jana Nečasová o obsahu zprávy informovala Rittiga a jeho advokáta Michala.