Úniky z BIS: Žalobce se odvolal, chce pro Nečasovou a Rittiga vyšší tresty

Státní zástupce se odvolal proti rozsudku v kauze úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS). Nesouhlasí s nízkými tresty pro trojici obžalovaných, bývalou ředitelku premiérova kabinetu Janu Nečasovou, lobbistu Ivo Rittiga a jeho právníka Davida Michala.

Bývalou ředitelku premiérova kabinetu Janu Nečasovou soud v lednu nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu v délce 1,5 roku. Lobbista Ivo Rittig a jeho právník David Michal odešli od soudu s devítiměsíční podmínkou. Bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru soud obžaloby zprostil.

Informaci ČT potvrdil dozorující státní zástupce Rostislav Bajger. „Pokud jde o tři odsouzené osoby (pozn. red. Nečasová, Rittig, Michal), myslíme si, že soud uložil tresty pod trestní sazbou. Podstatou toho odvolání byl návrh, aby odvolací soud rozhodnutí zrušil a odsouzeným osobám uložil přísnější tresty,“ okomentoval pro ČT státní zástupce Rostislav Bajger. Dodal, že u Tomáše Jindry požaduje nové rozhodnutí.

Státní zástupce původně pro Nečasovou požadoval tříletou podmínku a pětiletý zákaz činnosti, pro trojici mužů chtěl podmínku v délce 1,5 roku a také peněžité tresty.

Odvolali se i Rittig a Michal

Proti lednovému nepravomocnému rozsudku se odvolal také Ivo Rittig společně s Davidem Michalem. Věcí se tak bude zabývat nadřízený pražský vrchní soud. Státní zástupce Bajger ale ve středu pro ČT uvedl, že ví jen o odvolání Ivo Rittiga.

Případ se podle obžaloby datuje od roku 2012, kdy se Rittig a Jindra dověděli od Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla, že premiér Petr Nečas dostal od šéfa civilní rozvědky utajený materiál. Podle obžaloby později Jana Nečasová o obsahu zprávy informovala Rittiga a jeho advokáta Michala.