Vondráček by mohl vést ústavně-právní výbor, sněmovna bude rozhodovat o rozdělení dalších postů

Události: Další obsazení postů v Poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)

Bývalý předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) by mohl ve sněmovně vést ústavně-právní výbor. Spekuluje se o tom v kuloárech. On sám to nevyloučil. Výbory by měly vzniknout na první řádné schůzi. Posty předsedů pro jednotlivé strany a hnutí už jsou rozdělené.

Radek Vondráček na ustavující schůzi nezískal dostatečný počet hlasů pro zvolení místopředsedou sněmovny a v kuloárech teď stále častěji zaznívá, že místo do vedení dolní komory jej hnutí ANO nominuje na post předsedy výboru, jehož vedení hnutí získalo.

S touto variantou souhlasí předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, kladně se k návrhu ale vyjádřil i bývalý předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). „Vzhledem k jeho profesi i vzhledem k tomu, že jsem tam s ním to minulé volební období strávil, tak by tam byl důstojným předsedou,“ uvedl.

„Samozřejmě vnímám post předsedy ústavně-právního výboru jako velmi prestižní, zvlášť pro mě jako pro právníka,“ komentoval Vondráček. Hnutí ANO už má předsedkyni mandátového a imunitního výboru. Celkem má získat vedoucí post v šesti sněmovních orgánech.

V případě podpory klubu se chce ale bývalý předseda dolní komory Vondráček nejdřív ucházet o stále neobsazený post místopředsedy sněmovny.

SPD a ANO si stěžují na rozdělení výborů

Nová šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) už určila svou první místopředsedkyni. Má jí být Věra Kovářová z hnutí STAN, která byla zvolena už v prvním kole. Ani v tom druhém vedle Vondráčka ale potřebný počet hlasů nezískal ani nominant SPD Tomio Okamura. Jak ANO, tak i SPD teď kritizují rozdělení výborů.

„Chtěli bychom mít nějaké silnější výbory, abychom mohli lépe prosazovat náš politický program, ale protože jsme v opozici a ta nově vznikající koalice k tomu nechce přistupovat demokraticky, tak budeme mít nějaké výbory, které na nás zbydou,“ řekl Okamura.

obrázek
Zdroj: ČT24

Právě předseda SPD by měl vést petiční výbor. Zdravotnickému výboru má zase šéfovat Bohuslav Svoboda z ODS. Předsedou toho evropského má zůstat lidovec Ondřej Benešík. Zahraniční výbor, který připadl TOP 09, by pak měl vést Marek Ženíšek. Poslankyni Janu Krutákovou zase hnutí STAN nominuje na předsedkyni výboru pro životní prostředí.

Žádný výbor pak podle koaliční smlouvy nemají vést Piráti. Ti teď dokument po internetu schvalují v celostátním fóru. A v případě jeho odmítnutí by to i sněmovní dohody ještě mohlo proměnit.