Vodní záchranná služba upozorňuje na nebezpečí při koupání. O tomto víkendu utonulo několik lidí

Nově spuštěná kampaň Vodní záchranné služby Českého červeného kříže má za cíl upozornit na nebezpečí hrozící při koupání a vodních sportech. Informační tabule instalovala spolu s Povodím Vltavy na Slapech, postupně budou přibývat u dalších hojně navštěvovaných vodních nádrží v Česku. Z informací záchranářů přitom vyplývá, že během končícího teplého víkendu utonuli v tuzemsku nejméně čtyři lidé, včetně pátku pět.

Právě na Slapské přehradě v neděli utonul asi padesátiletý muž. Záchranářům se ho po vytažení z vody přes veškeré úsilí nepodařilo oživit, řekl Marek Hylebrant ze středočeské záchranné služby. Případ se stal poblíž Rabyně na Benešovsku.

Další tři oběti jsou ze soboty. Třiasedmdesátiletá žena se večer utopila v rybníku u Holoubkova na Rokycansku, zhruba třicetiletý muž zemřel odpoledne v nádrži Oprám u Litvínova na Mostecku. Také v sobotu odpoledne se při koupání na přírodním Sokolském koupališti na Brněnské přehradě utopila žena.

Osmapadesátiletý muž v pátek odpoledne utonul na štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce.

Nebýt sám, mít sebezáchranný prostředek

Informační cedule, které začala rozmísťovat Vodní záchranná služba, návštěvníky například nabádají, aby se nekoupali sami. Lidé by také neměli plavat daleko od břehu, a pokud už se do toho pustí, mají si zajistit doprovod či sebezáchranný prostředek.

„Znovu apelujeme na všechny plavce, neplavte napříč přehradou, jste zbytečně daleko od břehu. Vystavujete se velkému nebezpečí, nejenom při náhlé zdravotní obtíži, ale také se můžete ocitnout v plavební dráze lodí,“ uvedli vodní záchranáři k aktuálnímu neštěstí na Slapech.

V souvislosti s aktivitami u vody zemře v tuzemsku každý rok 180 až 200 lidí, v přepočtu na počet obyvatel má tak Česko podle prezidenta Vodní záchranné služby Davida Smejkala větší počet utonulých než Francie, Německo, Itálie a jiné státy.