Vláda vytáhne z kapes občanů více než sto miliard, míní Okamura. Opozice chce jen dál zadlužovat, kontrovala Pekarová Adamová

Události, komentáře: Opozice burcuje proti vládnímu balíku (zdroj: ČT24)

Předseda opoziční SPD Tomio Okamura v úterních Událostech, komentářích kritizoval koalici za to, že neumožnila na aktuální schůzi sněmovny diskusi o svém úsporném balíčku. Kabinet osočil, že tahá lidem z kapes miliardy v době, kdy řada z nich už nemá peníze. Šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová naopak opozici obvinila z toho, že chce Česko jen nadále zadlužovat.

Podle Pekarové Adamové je třeba kroky obsažené ve vládním balíčku úspor prosadit co nejdříve. Uvedla, že na všem už pracují legislativci na ministerstvech, kteří se do díla pustili ještě před oznámením opatření. „V červnu by měl být celý balík těch zákonů na vládě, na přelomu června a července bychom rádi prošli prvním čtením v Poslanecké sněmovně,“ nastínila časový plán.

„Hotovo“ by podle ní mělo být na podzim, aby změny mohly začít platit od začátku příštího roku. „A samozřejmě chceme, aby všichni ti, kterých se to týká, měli prostor se připravit,“ zdůraznila šéfka TOP 09.

„My jako SPD zásadně nesouhlasíme se zvyšováním daní občanům, se zvyšováním věku odchodu do důchodu, se snižováním valorizací. Dnes (v úterý) jsem na schůzi (sněmovny) okamžitě navrhl mimořádný bod, chtěli jsme, aby se ta věc veřejně projednala před zraky občanů, protože zatím to bylo jednostranné prohlášení ze strany vlády. Vládní koalice mi návrh na mimořádný bod zamítla,“ řekl Okamura.

Okamura se schází s odboráři

Dodal, že prý „tušil, že vládní návrh bude katastrofální“, proto se v poslední době už třikrát sešel se šéfy odborů. Ty vyzval, aby SPD pomohli zorganizovat generální stávku. Její příprava prý ale trvá několik měsíců.

Postoj opozičního hnutí ANO je podle Okamury velkým otazníkem, podle jeho slov totiž hodlá některé body vládního balíčku podporovat. „Vláda vytáhne z kapes občanů více než sto miliard korun v situaci, kdy už miliony lidí peníze nemají. Uděláme maximum pro to, aby balíček neprošel,“ předeslal.

Proč koalice neumožnila diskusi o balíčku na půdě sněmovny v rámci mimořádného bodu jednání? „K té debatě se samozřejmě dostaneme ve chvíli, kdy ty návrhy budou v Poslanecké sněmovně, nepochybuji o tom, že debata bude košatá. Hovořit o tom plánu teď by nepřinášelo žádný výsledek. Až to bude černé na bílém, data budou jasná, se zdůvodněními, tak se o tom bude hovořit ve všech třech čteních tak, jak je ve sněmovně standardní legislativní proces,“ ujistila Pekarová Adamová. Všechno má podle ní svůj čas.

Opozice dle jejích slov nepřichází s vlastní alternativou řešení, jen „chce, abychom se tímhle tempem zadlužovali i nadále“. Sněmovna dle její předsedkyně může v případě potřeby rokovat i během letních prázdnin.

Okamura odmítl, že by opozice nepřicházela s vlastními řešeními. „Říkáte nepravdu v přímém přenosu, náš návrh zákona na zdanění dividend, který by přinesl až 60 miliard korun, tam (ve sněmovně) leží už od minulého volebního období,“ kontroval šéf SPD. Dále zmínil návrh zákona na reformu exekucí, který by podle něj vynesl 12 miliard.

„To je zase kulomet“

„Vy vůbec nesledujete program schůze sněmovny? Jsou tam desítky návrhů z pera SPD. Nevím, o čem to tady hovoříte, to je neuvěřitelné,“ zaútočil Okamura na šéfku dolní komory parlamentu.

„To je zase kulomet,“ reagovala Pekarová Adamová. „Pan Okamura moc dobře ví, že tyto návrhy by neřešily problém, který tu máme a který musíme jako zodpovědná vláda skutečně řešit. Kdybychom zdanili dividendy tak, jak říkáte vy, tak firmy, které zde investovaly, odejdou a lidé přijdou o práci a my o daně, které tu platí,“ komentovala návrh SPD Pekarová Adamová.

Vládní balíček podle ní neúměrně nezatíží jen jednu skupinu obyvatel, zátěž se naopak rovnoměrně rozloží.

„Zvyšujete daně slušným lidem,“ reagoval Okamura. Z vládního balíčku nicméně alespoň ocenil záměr omezit některé dotace, což podle něj „pokřivuje trh“. SPD ale dle jeho slov má problém se škrtnutím dotací pro zemědělce, může to ohrozit jejich konkurenceschopnost například vůči zemědělcům z Polska či Německa.