Vláda o důvěru nepožádá, chce dovládnout do voleb, prohlásil Babiš

Studio ČT24: Andrej Babiš k výzvě koalice Spolu v souvislosti s důvěrou vlády (zdroj: ČT24)

Vláda nemá podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše důvod žádat sněmovnu o důvěru. Opozici v žádosti o vyslovení nedůvěry nebrání. Destabilizovalo by to podle něj ale situaci. Babiš reagoval na výzvu volební koalice Spolu, aby kabinet do týdne požádal o potvrzení důvěry v dolní komoře. Statutární místopředseda vládní ČSSD Roman Onderka označil krok opozice v době pandemie a před volbami za hazard.

„Naše vláda dostala důvěru v červnu 2018,“ řekl Babiš. Pokud má podle něj opozice pocit, že vysloví vládě nedůvěru, nikdo jí v tom nebrání. Není to podle něj ale dobrý nápad, protože by takový postup mohl destabilizovat situaci v zemi.

Podle premiéra by měl kabinet ANO a ČSSD dovládnout do říjnových voleb. „Čekají nás důležité věci,“ uvedl a vyjmenoval očkování proti covidu-19, skládání státního rozpočtu na příští rok, čerpání evropských peněz, evropský program obnovy i strategii očkování na roky 2022 a 2023.

Rozpoutat ústavní krizi, navíc ještě v době pandemie, považuje statutární místopředseda sociálních demokratů Roman Onderka za hazard. „Celá opozice má dostatek hlasů na to, aby mohla přímo vyhlásit nedůvěru této vládě, takže mi to přijde nezodpovědné. Taková chytrá horákyně, oblečená neoblečná, pěšky nebo na kole,“ řekl.

Podle něj opozice v otázce vyslovení důvěry vládě není jednotná, a proto přišla s takovým řešením. „V období, kdy bojujeme o lidské životy, uvažovat takto není státutvorné, je to dokonce hazard,“ podotkl Onderka.

Koalice Spolu vyzvala vládu, aby požádala o důvěru

Krok je podle koalice opozičních stran nezbytný poté, co KSČM v úterý vypověděla dohodu o toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD.

Pokud kabinet důvěru sněmovny nezíská, jsou podle ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dvě možnosti, o kterých by opoziční subjekty chtěly jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Buď rozpustit dolní komoru a vypsat předčasné volby, nebo vytvořit vládu odborníků za podpory všech sněmovních stran.

Tisková konference koalice Spolu (zdroj: ČT24)

K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění dolní komory a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců.

„Jsme připraveni i k dalším krokům, nikoli jenom ke kroku vyslovení nedůvěry, ale případně i hlasovat o rozpuštění sněmovny,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Pro ty je však potřeba schválený volební zákon, o jehož novele bude rozhodovat koncem dubna Senát.

Předčasné volby by byly podle předsedy ODS Petra Fialy nejrozumnější a nejčistší cestou, kroky ale mají jasně danou posloupnost.

Poté, co KSČM vypověděla dohodu o toleranci, její předseda Vojtěch Filip řekl, že pokud by opoziční strany vyvolaly hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, poslanecký klub KSČM by hlasoval pro. Ve čtvrtek ale Filip uvedl, že nevidí důvod, aby Babiš nyní žádal o důvěru. „Výměna neschopného ministra není takovým důvodem,“ řekl v narážce na odvolání šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD), ke kterému měli komunisté dlouhodobě výhrady. „Pokud chce pravice vyslovit vládě nedůvěru, má jiné ústavní prostředky,“ uzavřel Filip.

Zeman by získal moc, varují Piráti a Starostové

Vyslovení nedůvěry vládě není podle Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) nejlepší řešení, fakticky by totiž předalo moc prezidentu Miloši Zemanovi. Piráti by preferovali rozpuštění sněmovny a předčasné volby, řekl jejich předseda Ivan Bartoš. Spolu se STAN se budou o postupu rozhodovat na jednáních poslaneckých klubů.

Bartoš uvedl, že moc by se měla raději vrátit do rukou lidí, kteří by rozhodli ve volbách po případném rozpuštění dolní komory. „Požádal jsem předsedu ODS (Petra) Fialu o setkání, abychom projednali možnosti postupu. Finálně ale vše musí stvrdit poslanecký klub, o věci se budeme bavit na jeho úterním zasedání,“ dodal. 

Podobně to vidí i předseda Starostů Vít Rakušan. „Vyslovovat vládě nedůvěru není nejlepší nápad - prezident buď nechá dovládnout Babiše bez důvěry, nebo vytáhne z klobouku nějakou svoji vládu,“ řekl předseda STAN. Po rozpuštění sněmovny by rozhodli voliči, prostor by neměl Zeman a jeho nápady, doplnil. 

Předseda SPD Tomio Okamura zopakoval, že by kabinet měl požádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry, aby zjistil, zda zastupuje většinu občanů. „Trváme na tom, aby si vláda požádala o důvěru. Je potřeba situaci stabilizovat, aby ministři, kteří selhali, včetně premiéra, podali demisi, aby došlo na vládu odborníků, která by zemi dovedla k řádným volbám,“ prohlásil.