Vláda chce rychle schválit nižší valorizaci penzí, ve sněmovně ale naráží

Události: Náročné jednání o valorizaci penzí (zdroj: ČT24)

Poslanci se v úterý sejdou na mimořádné schůzi, kde mají projednat vládní návrh na nižší červnovou valorizaci důchodů ve stavu legislativní nouze. Právě kvůli tomu se chtějí opoziční ANO a SPD obrátit na Ústavní soud. Ve sněmovně rovněž plánují rozsáhlé obstrukce. Jasný pak dosud není ani postoj zvoleného prezidenta Petra Pavla. Ten může návrh vetovat, což pak může přehlasovat většina všech poslanců.

Poslanci začnou ve sněmovně projednávat návrh na zpomalení růstu důchodů v úterý v deset hodin dopoledne. Vláda chce zákon prosadit tak, aby začal platit nejpozději 22. března. V opačném případě by musel kabinet zvýšit penze podle dnes platného zákona, tedy o 1 770 korun měsíčně. 

Právě čas dává do rukou větší moc zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi. Pokud by zákon sněmovně vrátil, nemusela by ho vládní koalice stihnout prosadit včas. V pondělí slíbil, že se coby budoucí prezident k návrhu jednoznačně postaví, ale až po inauguraci – 10. března. 

„Je důležité nechat proběhnout legislativní proces. To, jestli mám o tom pochybnosti, nebo ne, to asi by nemělo nějak předznamenávat, jakým procesem ten návrh projde,“ sdělil s tím, že má pochyby o aspektech návrhu, jako je retroaktivita, ale i institut projednání v legislativní nouzi. 

Zpomalení růstu penze
Zdroj: ČT24

Největší obstrukce ve volebním období?

Vládní návrh zpomalující červnovou valorizaci průměrného důchodu ze sedmnácti set sedmdesáti na 760 korun měsíčně to nebude mít ve sněmovně jednoduché. Kabinet ho chce v dolní komoře prosadit během jediného dne, opozice se ale pomocí obstrukcí jeho rychlé schválení v úterý pokusí zablokovat.

Obě opoziční hnutí, ANO i SPD, nesouhlasí s obsahem zákona a chystají obstrukce. Už v pondělí se do diskuze hlásili první poslanci – přihlášek do rozpravy bylo v pondělí večer víc než sto. Opoziční politici zákon zároveň považují za protiústavní. Mimo jiné proto, že ho chce kabinet schválit ve stavu legislativní nouze. 

„Zcela určitě bychom napadli způsob schválení, dnes už tady existuje judikatura Ústavního soudu z roku 2011, která se k takovémuto postupu staví odmítavě,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. 

Legislativní nouze

Podle některých ústavních právníků ale případný verdikt Ústavního soudu předem jasný není. „Nemyslím si, že je to hrubé zneužití stavu legislativní nouze, protože srovnáme-li to s těmi případy, o kterých v minulosti rozhodoval Ústavní soud a řekl, že u nich legislativní nouze zneužita byla, tak tady najdeme spoustu odlišností,“ míní vedoucí katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kysela. 

Koalice má pro případ velmi dlouhých obstrukcí připravené zbraně, které může sněmovní většina kdykoli využít. „Může dojít k omezení jak časovému, tak může dojít k omezení množství těch vystoupení, takže jednací řád nám něco málo umožňuje,“ avizovala předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný rovněž zmínil, že jsou koaliční poslanci ochotní kvůli schválení návrhu jednat celou noc. Rozhodující slovo vládní většiny, které by návrh umožnilo rychle schválit, očekává i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). 

Události, komentáře: Valorizace vyšších a nižších důchodů (zdroj: ČT24)

Valorizace vyšších a nižších důchodů

Sociolog Daniel Prokop prohlásil, že k valorizaci mohla vláda přistoupit už loni. Podle něj mezi důchodci existují dvě skupiny. „Žijete sám, máte okolo třinácti tisíc, to je velmi špatná situace. Nebo žijete ve dvou, máte každý pětadvacet tisíc, to už je solidní situace. Proto je potřeba v té valorizaci udělat změnu, která udrží zvýšení nízkých důchodů, ale omezí zvyšování vysokých důchodů,“ dodal sociolog v pořadu Události, komentáře.

Podle něj je ke snížení valorizace potřeba přistoupit nyní, protože během řádné valorizace v lednu 2024 „už stát nic neušetří“. Snížení valorizace se ovšem nemá týkat nových důchodců.

„Problém současné valorizace je v nákladnosti, je v tom, že zvyšuje ty vysoké důchody… Když jdete do důchodu letos nebo příští rok, tak máte důchody výrazně nižší než člověk, který stihl vstoupit o dva roky dříve,“ upozornil Prokop.

Petr Bendl (ODS) sice připustil, že ještě může dojít ke změně legislativního návrhu, ale iniciativa by musela vzejít z vlády. „Jsem si jistý, že vláda hledá řešení, které bude optimální. Určitě se zabývala i situací, která se týkala posuzování zákonnosti toho postupu,“ řekl Bendl směrem k Prokopovi.

„My dlouhodobě říkáme, že ten způsob valorizací není nastavený spravedlivě. Už to zaznělo od pana Prokopa, ty nůžky se rozevírají mezi vyššími a nižšími důchody s tím, jak se přidává procentuálně,“ poznamenal Jan Hrnčíř (SPD). Řekl, že je ochotný se s vládou bavit o navýšení valorizace pro nižší důchody.