V týdnu opět přijdou tropy, od čtvrtka se ale zatáhne

Česko má před sebou týden s vysokými teplotami. Často přesáhnou tropických 30 stupňů Celsia. Vedra mají být zejména na východě země. Od čtvrtka se ale zatáhne a přijdou přeháňky, místy i bouřky. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Během pondělka by ještě teploty měly být nižší a zůstat pod třicítkou. Maxima se budou pohybovat okolo 27 stupňů. V úterý už na 30 stupňů vyšplhat mohou, ve středu se dále oteplí až na 33 stupňů. Na severovýchodě Česka se ale maxima budou ve středu držet „jen“ okolo 25 stupňů.

Zatímco do středy zůstane obloha většinou jasná, ve čtvrtek bude od západu přibývat oblačnost a objeví se přeháňky nebo bouřky, zejména v Čechách. Meteorologové s nimi počítají i v pátek a ojediněle také o víkendu.

Teploty zůstanou vysoké i ve druhé polovině týdne. Ve čtvrtek mohou na jihovýchodě Česka vyskočit až na 35 stupňů. Na západě třicetistupňové teploty nebudou, maxima by měla být okolo 27 stupňů. V pátek pak budou nejvyšší teploty v celé republice těsně pod třicítkou, o víkendu by se především na Moravě mohly dostat opět přes ni.

Předpověď počasí (29. 7. 2024) (zdroj: ČT24)

Příští týden vychází jako teplotně nadprůměrný. Minimální noční teploty se mají pohybovat většinou kolem čtrnácti stupňů a maximální denní teploty kolem 29 stupňů. Od poloviny srpna bude chladněji s teplotami kolem 25 stupňů. Nadcházející čtyři týdny budou srážkově průměrné. V jednotlivých týdnech spadne většinou deset až patnáct milimetrů srážek, při bouřkách se objeví i přívalové deště.