V regionech i Praze začínají platit nová opatření. Podle Vojtěcha nelze vyloučit další omezení

Události: Nová opatření kvůli koronaviru (zdroj: ČT24)

V Česku v pondělí vstoupila v platnost další regionální opatření proti šíření nového typu koronaviru. V celém Středočeském kraji a v okrese Uherské Hradiště platí podobně jako už dříve v Praze omezení otevírací doby restaurací a barů, které musejí mít zavřeno mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. V hlavním městě si mají lidé dezinfikovat ruce před vstupem do všech veřejně přístupných budov, restaurací nebo obchodů. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nelze vyloučit další cílená omezení u rizikových činností, například velkých akcí.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zařadilo do druhého oranžového stupně ohrožení koronavirem k Praze nově okres Uherské Hradiště a středočeské okresy Beroun, Kladno, Kolín a Praha-východ. Ve všech z nich musí být od pondělí přes noc zavřená stravovací zařízení. Středočeští hygienici však platnost opatření rozšířili i na zbývající okresy, které jsou na ministerském semaforu všechny v prvním, zeleném stupni nebezpečí.

V Praze platí omezení otevírací doby restaurací už od středy 9. září. Od stejného data musejí Pražané nosit roušky v obchodech a nákupních centrech, hned den nato ale začala povinnost zakrývat si dýchací cesty ve vnitřních prostorech v celé zemi. Už od začátku září bylo povinné chránit si ústa a nos při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

Hlavní město nově zavádí také povinnost dezinfekce rukou při vstupu do veřejně přístupných budov. Dodržování mají hlídat provozovatelé, pokud si návštěvník ruce nevydezinfikuje, bude z budovy či provozovny vykázán, uvedl v pátek primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Pražská hygiena ve svém nařízení uvádí, že od pondělí musí být dezinfekce ve všech provozovnách nabízejících zboží nebo služby, provozovatelé svým zaměstnancům nařídí ji pravidelně používat a zákazníky k jejímu použití vyzvou. Praha zároveň navýší počet odběrových míst pro testování a množství zásob ochranných pomůcek.

Vojtěch nevyloučil další omezení, například velkých akcí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí upozornil, že nelze vyloučit další cílená omezení u rizikových činností, například velkých shromáždění lidí. Bude se podle něj vyhodnocovat hlavně vývoj počtu nově pozitivně testovaných v tomto týdnu.

„Nemohu vyloučit, že nějaká protiepidemická opatření zavedena budou. Nemůžeme si myslet, že čísla se sníží sama od sebe. Pravděpodobně budeme muset udělat ještě nějaká další opatření,“ uvedl ministr. Měla by být podle něj být cílená, nikoliv plošná.

Důležité je podle Vojtěcha sledovat poměr pozitivních záchytů na počet testů. „Číslo osm nebo devět procent je poměrně vysoké. Uvidíme, jak se bude vyvíjet v následujících dnech a podle toho případně další opatření přijmeme,“ dodal. Zákaz vycházení dál než 500 metrů jako v Izraeli podle něj nyní namístě není.

Karanténa nebude nutná, když nakažený i kontakt budou mít roušky

O aktuální situaci v pondělí jednala Rady vlády pro zdravotní rizika. Ministr zdravotnictví pak oznámil například nová pravidla pro karanténu, do které nebudou muset lidé, kteří se potkají s nakaženým s rouškou či respirátorem a sami také budou mít ochranu dýchacích cest. Karanténa nebude nutná ani pro lidi, kteří už nemoc prodělali v posledních 90 dnech.

Algoritmy pro posílání lidí do karantény podle ministra vydá jako nařízení hlavní hygienička Jarmila Rážová. Do karantény posílají hygienici rizikové kontakty nakažených lidí, od 1. září byla její délka zkrácena ze dvou týdnů na 10 dní. Stejně byla zkrácena i nařízená izolace lidí přímo nakažených.

Pokud lidé příznaky mají, jsou v izolaci ještě tři až čtyři dny po jejich vymizení. K ukončení karantény není třeba test, výjimkou jsou lidé pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou.

V neděli laboratoře odhalily 792 případů, uplynulý týden byl rekordní

Nedělní přírůstek potvrzených případů koronaviru v Česku byl po pěti dnech nižší než tisíc. Testy potvrdily nákazu u 792 lidí, což je polovina sobotního rekordního počtu. Ve volných dnech ale laboratoře zpravidla testují méně. Nedělní počet testů ministerstvo zdravotnictví zveřejní v pondělí navečer.

V Česku je nyní 14 438 nakažených, většinou mají mírný průběh nemoci. S covidem-19 je hospitalizováno 288 lidí, z toho je 69 v těžkém stavu. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 36 188 nakažených. Téměř 21 300 z nich se z nemoci vyléčilo a 456 lidí s covidem-19 zemřelo. Za minulý týden bylo úmrtí devatenáct.

Uplynulý týden byl z hlediska nárůstu potvrzených nákaz rekordní, od úterý do soboty denní přírůstky překračovaly tisícovku. Za celý týden laboratoře prokázaly nákazu u 8038 lidí, což je podobný údaj jako za celý srpen.

Více se ale testuje. Od úterý do čtvrtka laboratoře provedly vždy více než 15 tisíc testů, v pátek to bylo rekordních 18 329 testů. V sobotu sice počet klesl na 12 886, ale výrazně vzrostl podíl pozitivních nálezů. Činil téměř 12 procent, v pátek to bylo necelých osm procent. V srpnu počet testů za den pouze jednou překročil 10 tisíc.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel má Praha, a to přes 145 případů. Následuje Plzeň-jih s téměř 145 a Kladensko se 138 případy na 100 tisíc obyvatel. Více než 100 případů na 100 tisíc obyvatel registrují také okresy Beroun, Uherské Hradiště, Praha-západ, Praha-východ, Cheb a Trutnov.

V Česku je druhá vlna, uvedl Prymula

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly je v Česku druhá vlna epidemie. Za 14 dnů až tři týdny může být v nemocnicích stejný počet hospitalizovaných jako na jaře, uvedl v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce.

Pokud by se nákaza šířila tak explozivně jako dosud, nemocnice se podle Prymuly mohou dostat na limity kapacity vyhrazených lůžek pro pacienty s covidem-19.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli České televizi řekl, že kapacita lůžek je 4800, z toho na těžké stavy je tisíc lůžek. Podle Babiše se dá očekávat, že počty nakažených budou stoupat i v dalších dnech. Lidi proto vyzval, aby dodržovali vládní opatření a nosili roušky. Podle něj se sice může zdát, že bylo chybou je před létem sundat, nicméně zdůraznil, že počty nakažených stoupají i v zemích, kde je nosili i v letních měsících.

Důležitá bude podle Babiše celková bilance, tedy počet zemřelých, ale i ekonomické dopady – jako nezaměstnanost nebo zadluženost. Zopakoval také, že znovuobnovení Ústředního krizového štábu není potřeba.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka však jeho ČSSD v tlaku na vytvoření krizového štábu nepolevuje. „Je operativnější, efektivnější a věcnější,“ srovnal v Událostech, komentářích se současnými orgány, kde exekutiva řeší přístup k pandemii. Debata o tom podle Zaorálka bude ve středu na vládě pokračovat a věří, že se s koaličním partnerem ANO dohodnou.

Události, komentáře: Zaorálek a Klus o koronaviru (zdroj: ČT24)

Zasedne ústřední epidemiologická komise

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na čtvrtek svolal Ústřední epidemiologickou komisi. Kvůli koronaviru se komise sešla už v únoru, předtím v roce 2014 kvůli ebole. Hlavním cílem svolaného jednání je podle Vojtěcha sdílení aktuálních informací týkajících se řešení epidemie nového typu koronaviru.

Ministr uvedl, že členem komise je i zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) v Česku. S touto organizací si ministerstvo i premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden vyměňovali názory ohledně trasování nakažených.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová na začátku září uvedla, že Praha přestává zvládat dohledávat kontakty nakažených. Ministr zdravotnictví pak podle premiéra informoval vládu o tom, že hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů covidu-19.

„Testování, trasování kontaktů a izolace nemají žádnou jinou alternativu ve zvládání covid-19. Ani u nás, ani kdekoliv jinde,“ uvedla k tomu česká pobočka WHO. Pochválila, že testování na covid-19 se značně rozšířilo a ukazuje dobré výsledky.