Takový nárůst nakažených jsme nečekali, přiznal Vojtěch. Ze škol jsou covidové burzy, kritizuje Hřib

Události, komentáře: Nová opatření proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Česká republika zaznamenala v posledním týdnu rekordní počet nově nakažených lidí s koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pořadu Události, komentáře přiznal, že to „nikdo nečekal“. Podle odborníků souvisí nárůst s návratem žáků do škol, kde se covid šíří a několik z nich již muselo zavřít. Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) označil školy za „covidové burzy“ a zkritizoval vládu, že čas na přípravu promarnila.

Riziko nákazy v Česku se tento týden zvýšilo. Dalších pět okresů vedle Prahy se na takzvaném semaforu rozsvítilo oranžově. A do zelena, tedy stupně pohotovosti, který značí výskyt nemoci covid-19 bez komunitního přenosu, se zabarvilo třicet dalších regionů.

Vláda proto přijala několik nových opatření, která by měla co nejvíce zamezit šíření viru mezi obyvateli. „Je jasné, že ta opatření, která se postupně zavádí, tak budou mít efekt až se zpožděním,“ řekl ministr zdravotnictví Vojtěch. Podle něj se opatření na nárůstu počtu nakažených projeví do týdne, maximálně do čtrnácti dnů.

Velkou kritiku, především mezi provozovateli, vzbudila povinnost v některých okresech uzavřít noční kluby a restaurace v čase mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Vojtěch nařízení brání. „Je to podloženo daty a zkušeností hygieniků,“ uvedl.

Připomněl nechvalně známý případ pražského klubu Techtle Mechtle, který za jeden večer způsobil 250 nakažených. Podle Vojtěcha je největší problém u mladé generace, která v klubech „zpívá, křičí a pije alkohol“. „To víme, že je rizikovější, a zkušenost nám velí, abychom toto opatření zavedli,“ obhajuje nařízení. 

Vojtěch: Těžkých případů je poměrně málo, smrtnost se nezvyšuje

V rekordních číslech, která Česká republika v uplynulém týdnu zaznamenala, ale ministr vidí i pozitivní aspekty. „Drtivá většina těch případů má lehký průběh. Těžkých případů je v celkovém poměru velmi málo. Smrtnost se nikterak nezvyšuje, to můžeme považovat za pozitivní informaci,“ vysvětlil.

Za týden bude ministerstvo zdravotnictví publikovat nový semafor. „Pokud by se situace dále nevyvíjela optimálně, tak bychom museli přistoupit k omezení hromadných akcí,“ uvedl Vojtěch. „Uvidíme, jestli ten počet žlutých regionů bude růst, nebo jestli budou čísla stagnovat.“

Podle něj je právě omezení akcí druhým nejvíce efektivním protikoronavirovým opatřením, hned po povinnosti nošení roušek. Dodal, že byl zastáncem širšího uplatnění roušek, ale konsensus pro to mezi odborníky nebyl.

Ze škol jsou covidové burzy, varuje Hřib

„To, že jsme očekávali, že může dojít k nárůstu po prázdninách, je pravdou. Ale faktem je, že jsme asi úplně nikdo nečekal, že to bude takto rychle a že ten nárůst bude během čtrnácti dnů takto masivní,“ přiznal Vojtěch.

Na ministrova slova reagoval pražský primátor Zdeněk Hřib, který je zároveň vystudovaným lékařem. „Vláda zaspala, to, že dojde k nárůstu od září, kdy děti jdou do škol, bylo jasné,“ oponoval. Podle něj Babišův kabinet „promarnil čas“ a ze škol tak nyní jsou „covidové burzy“.

Primátor zkritizoval špatnou propagaci aplikace eRouška, která má hygieně pomoci s trasováním rizikových kontaktů nakažených. „Já ji mám staženou, ale je nás dvě a půl procenta,“ poznamenal.

Hřib slíbil, že je magistrát připraven pomoci školám, které budou muset přejít na distanční výuku. „Na jaře jsme distribuovali pět set modemů od Vodafonu, rozjednaný je i T-Mobile. Snažíme se zařídit notebooky i modemy pro žáky, ne každý to má doma,“ uvedl.

Ministerstvo školství připravilo metodický plán, který počítá s tím, že by škola měla zavřít v momentě, kdy je třicet procent učitelů v karanténě. „My jsme vyhodnotili, že to je příliš vysoký práh, shodli jsme se s hygienou, že k tomu budou brát v potaz názor ředitele,“ řekl pražský primátor.

Hlavní město podle Hřiba hodlá také zajistit, aby měli lidé odběrová místa na koronavirus v katastru. Rada jedná s laboratořemi o zřízení záboru či využívání veřejných prostranství jednotlivých městských částí.

Hygiena nabídku policie nevyužije, hodlá si vypomoct studenty

Podle čtvrtečního vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by v první fázi mohla hygienikům při trasování pomáhat až stovka vyšetřovatelů. Hygienické stanice ale podle premiéra Babiše a ministra zdravotnictví trasování zvládají, a tak Hamáčkovu nabídku nevyslyší.

„Já jsem poděkoval panu vicepremiérovi Hamáčkovi za nabídku, v tuto chvíli jsme se rozhodli, že tu situaci budeme řešit skrze kapacity studentů zdravotnických oborů,“ řekl Vojtěch. Pochválil také fungování dispečinku, podle kterého záchranáři vědí, do jakých nemocnic mohou nakažené vézt.

To potvrdil ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch. „Ten systém, je-li aktualizovaný, tak nám dává přehled o tom, jak to jaká nemocnice zvládá,“ vysvětlil. Podle senátora Marka Hilšera (MHS) je problém v tom, že některé nemocnice musely vymezit kapacity pro nakažené a nakonec je nenaplnily. 

„Já jsem mluvil s některými řediteli malých nemocnic a tam říkali, že vymezovali ty kapacity, někteří si stěžovali, že museli zavřít skoro celá oddělení, aby vymezili kapacity a pak nebyly naplněny,“ řekl. Dodal, že je také třeba navýšit počty plicních ventilátorů, a to nejen pro pacienty s covidem. Podle Vojtěcha je ale ventilátorů dostatek. 

Události: Telefonická linka hygieny je zpoplatněná (zdroj: ČT24)